FMI ar putea impune bancilor o prima de asigurare

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 12:07
1390 citiri
FMI ar putea impune bancilor o prima de asigurare

Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul posibilitatea de a solicita bancilor sa plateasca o prima de asigurare, pentru a finanta eventualele pachete de salvare din sectorul bancar, a declarat directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP, informeaza NewsIn.

O asemenea taxa ar avea acelasi scop ca si propunerea facuta in weekend de premierul britanic, Gordon Brown, ce a cerut analizarea de urgenta a unei taxe pe tranzactiile financiare.

Strauss-Kahn a precizat ca scopul FMI nu este acela de a crea o taxa pe tranzactiile financiare la nivel mondial, de tipul taxei "Tobin", o alta propunere initiata de premierul britanic.

Insa articolele din presa britanica, ce indica divergente de opinii intre FMI si oficialii britanici in legatura cu impunerea unei taxe, sunt false, a subliniat directorul Fondului.

"FMI nu lucreaza asupra unei taxe Tobin", pentru ca o astfel de taxa risca sa nu poata fi aplicata, a precizat el.

"Lucram asupra unei taxe in sectorul financiar ce vizeaza, in linie cu ceea ce a declarat Gordon Brown, plata unei prime de asigurare pentru o activitate economica ce este mai riscanta decat celelalte", a explicat

Strauss-Kahn. FMI va prezenta in aprilie propunerile concrete legate de aceasta taxa ministrilor de finante din cadrul G20, propuneri ce vor fi examinate inainte de a fi prezentate liderilor G20 in iunie.

#fmi, #asigurare, #banci , #stiri FMI