FMI ar putea decide vineri eliberarea celei de-a sasea transe pentru Romania

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 18:28
1204 citiri
FMI ar putea decide vineri eliberarea celei de-a sasea transe pentru Romania

Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea celei de-a sasea transe de imprumut, in valoare de de 900 milioane de euro, relateaza NewsIn.

Daca Romania va obtine aviz favorabil, FMI va elibera cea de-a sasea transa, in valoare de 900 de milioane euro,din acordul de finantare semnat in primavara anului trecut, in cel mult 48 de ore, bani care se vor duce in visteria BNR.

Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii august, concluzia fiind aceea ca Romania si-a indeplinit majoritatea criteriilor de performanta, cu exceptia plafonului pentru arierate si a tintei indicative pentru cheltuielile curente.

Prin continutul scrisorii suplimentare la acordul de imprumut, redactata in urma ultimei misiuni, Guvernul s-a angajat, printre altele, sa concedieze peste 70.000 de bugetari pana la finele acestui an.

Totodata, Uniunea Europeana a acordat joi Romaniei cea de-a treia transa, in valoare de 1,15 miliarde euro, din imprumutul agreat in anul 2009 pentru sprijinirea balantei de plati, dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv punerea in aplicare, de catre autoritati, a programului de politici economice convenit.

Pana in momentul de fata, Romania a primit 10,7 miliarde euro de la Fondul Monetar International, 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeana si alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. 

#board, #fmi, #transa , #stiri FMI