FMI ar putea acorda Georgiei un imprumut de 750 milioane de dolari

Joi, 28 August 2008, ora 13:27
1246 citiri
FMI ar putea acorda Georgiei un imprumut de 750 milioane de dolari

Fondul Monetar International analizeaza posibilitatea acordarii unui imprumut in valoare de 750 milioane de dolari pentru Georgia, transmite Bloomberg, citat de Rompress.

O echipa a FMI se afla in Georgia pentru a evalua pagubele produse de conflictul cu Rusia iar conducerea institutiei financiare internationale ar putea acorda cat mai repede un imprumut.

SUA, Marea Britanie si Franta, alaturi de alte state din grupul celor sapte tari puternic industrializate, sustin finantarea acestei tari, a spus un oficial care a decis sa-si pastreze anonimatul.


In ultimele saptamani, oficialii FMI au laudat politicile economice ale Georgiei. John Lipsky, director-adjunct al institutiei, a aratat, la inceputul acestei luni, ca 'Georgia a realizat cu succes anumite reforme structurale' si a dezvoltat 'o politica eficienta a economiei de piata'.


La randul sau, Robert Kimmitt, adjunctul secretarului american al Trezoreriei, a aratat, recent, ca Georgia a realizat un 'progres excelent' in tranzitia catre economia de piata.


Posibilul imprumut din partea FMI ar fi de peste trei ori mai mare decat cota tarii la FMI, depasind limitele normale ale unui astfel de credit. Potrivit regulilor institutiei financiare internationale, un imprumut poate depasi de cel mult trei ori cota tarii in 'circumstante exceptionale'.


Banca centrala a Georgiei a redus la 11 procente dobanda cheie pe 21 august in efortul de a revigora economia care incepuse sa incetineasca chiar inainte de invazia Rusiei.

deficitul comercial al tarii s-a adancit la 2,8 miliarde de dolari in primele sapte luni din acest an, in conditiile in care costurile energiei au impulsionat valoarea importurilor.

 

Fondul Monetar International  analizeaza posibilitatea acordarii unui imprumut in valoare de 750 milioane de dolari pentru Georgia, transmite Bloomberg, citat de Rompress.