FMI apreciaza ca Romania are o buna capacitate de rambursare

Joi, 11 Iunie 2009, ora 09:10
1543 citiri
FMI apreciaza ca Romania are o buna capacitate de rambursare

FMI se asteapta ca Romania sa aiba o buna capacitate de rambursare a imprumutului contractat si considera ca riscurile asociate expunerii mari sunt contracarate de nivelul relativ scazut al datoriei publice romanesti, arata documentele publicate miercuri de Fond, potrivit Newsin.

"Ne asteptam ca Romania sa aiba o capacitate buna de rambursare. Pana la finalul perioadei pe care a fost semnat acordul, expunerea Fondului la Romania este estimata la aproximativ 10% din PIB, aproape 40% din rezervele internationale brute, peste media pentru imprumuturile de urgenta acordate recent de FMI.

Desi expunerea este ridicata, riscurile asociate rambursarii sunt contracarate de nivelul relativ scazut al datoriei publice", se precizeaza in raportul FMI.

FMI estimeaza ca datoria externa totala a Romaniei va creste la 68% din PIB pana la finalul lui 2010

Fondul apreciaza ca indatorarea publica directa a Romaniei, exceptand imprumutul de la Fond, va ramane scazuta, sub 26% din PIB, cu un nivel al datoriei publice externe de aproximativ 10% din PIB la finalul lui 2010.

"Datoria externa totala este estimata sa creasca la aproximativ 68% din PIB la finalul lui 2010 de la 53% din PIB, dar corectarea deficitului de cont curent si revenirea la cresterea economica ar trebui sa o reduca la valori sustenabile pe termen mediu", se precizeaza in raportul institutiei.

Angajamentul politic puternic al Romaniei fata de aranjamentul extern de finantare si istoricul de plata excelent al tarii "sunt de asemenea incurajatoare pentru plata la timp a noilor obligatii asumate", mai considera expertii FMI.

Cu toate acestea, ei avertizeaza ca incertitudinile politice si economice, externe si interne, pot destabiliza capacitatea Romaniei de rambursare.

"Desi presedintele, premierul si ambele partide ale coalitiei de guvernare s-au angajat sa respecte acordul, alegerile prezidentiale ar putea periclita aceasta alianta si submina implementarea programului.

Daca ajustarea este incompleta, o balanta de plati mai mare si dezechilibrele fiscale pot duce la iesiri de capital si pot pune in pericol capacitatea de plata a Romaniei", se precizeaza in documentul publicat de Fondului.

FMI: Este posibil ca bancile straine sa nu-si poata mentine expunerea pe Romania, in ciuda angajamentului asumat

Specialistii FMI mai subliniaza ca exista riscuri ca recesiunea globala sa se adanceasca si mai mult, facand mai greoaie revenirea economiilor.

"De asemenea, este posibil ca bancile straine sa nu-si poata mentine expunerea la Romania in ciuda angajamentului asumat, din cauza dimensiunii regionale a crizei sectorului financiar si a operatiunilor lor", se precizeaza in raportul Fondului.

Potrivit estimarilor FMI, nevoia bruta de finantare a Romaniei este de 44 miliarde euro in 2009, provocand un gol de finantare de 11,75 miliarde euro.

"Pentru 2010 si primul trimestru din 2011, specialistii FMI considera ca un program sustinut de ajustare va reduce golul de finantare la 8,25 miliarde euro, ceea ce aduce gap-ul total de finantare pe intervalul de 2 ani al acordului la 19,95 miliarde euro, deoarece contul curent va continua sa se ajusteze, iar gradul de rostogolire a datoriilor si investitiile straine se vor imbunatati, pe fondul increderii mai mari in politicile economice si redresarii economice la nivel global", se mai arata in raportul FMI.

 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#deficit, #fmi, #imprumut, #investitii, #plati, #rambursare , #stiri FMI