FMI anticipeaza incetinirea cresterii economice a Romaniei

Marti, 06 Martie 2007, ora 12:53
865 citiri

Cresterea economica a Romaniei se va situa in acest an la putin sub 7%, dupa ce anul trecut s-a plasat la 7,7%, a declarat, marti, Emmanuel van der Mensbrugghe, seful misiunii FMI care avut consultari cu autoritatile de la Bucuresti pe teme macroeconomice.

"Estimarile noastre sunt mai ridicate decat cele anuntate anterior, intrucat exista semnale ca avansul economic va continua si anul acesta", a afirmat oficialul FMI intr-o conferinta de presa.

La mijlocul lunii februarie, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez-Ansola, a afirmat ca avansul PIB se va mentine ridicata in acest an, la 6,5%, mentionand ca este o proiectie preliminara.

Ultimul acord incheiat cu FMI nu a fost finalizat intrucat negocierile pentru continuarea intelegerii au esuat in octombrie 2005, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare internationale. FMI a criticat politica bugetara a autoritatilor romane si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si diminuare a cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar.

Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, iar relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei. O delegatie a institutiei financiare internationale s-a aflat timp de doua saptamani la Bucuresti pentru consultari cu autoritatile romane pe teme macroeconomice.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)