FMI accepta cresterea tintei de deficit bugetar la 6,8%

Luni, 10 Mai 2010, ora 00:43
1560 citiri
FMI accepta cresterea tintei de deficit bugetar la 6,8%

Guvernul si FMI au convenit asupra unei noi tinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, fata de obiectivul anterior de 5,9%, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, citat de Mediafax.

Noua tinta de deficit este 6,8%, a declarat duminica Vladescu, dupa o intalnire cu delegatia FMI. El a mentionat ca autoritatile romane si expertii FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica zero, dupa ce prognoza anterioara a fost redusa de la 1,3% la 0,8%.

Cresterea economica zero este varianta de lucru in prezent, a spus Vladescu.

FMI a insistat in discutiile cu Guvernul pentru limitarea cresterii deficitului bugetar cu maxim 0,5 puncte fata de tinta de 5,9% din PIB, dar Guvernul a cerut o crestere mai mare, de pana la un punct procentual, au declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la discutiile de sambata dintre Guvern si FMI.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi ca, in urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au ales solutia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si sa scada "masiv subventiile", in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.

O misiune FMI se afla in aceasta saptamana la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile externe in valoare totala de 20 miliarde euro.

In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro. 

#bugetar, #deficit, #fmi, #vladescu , #stiri FMI