FMI a supraevaluat riscul rezervelor valutare excesive

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 11:12
1401 citiri
FMI a supraevaluat riscul rezervelor valutare excesive

Fondul Monetar International a supraevaluat riscurile pe care acumularea de rezerve valutare de catre anumite tari (in frunte cu China) le ridica asupra stabilitatii financiare globale, arata un audit intern publicat miercuri, transmite AFP.

"FMI nu a furnizat argumente convingatoare prin care sa explice de ce aceste rezerve valutare excesive ar constitui o problema majora pentru sistemul monetar international", se arata in raportul Biroului Independent de Evaluare (IEO) din cadrul FMI.

In ultimii ani, mai multe tari emergente au acumulat vaste rezerve valutare, in principal pentru a-si forma o plasa de siguranta in caz de socuri. De exemplu China are cele mai mari rezerve valutare din lume, 3.290 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie.

In repetate randuri, FMI a apreciat ca aceste rezerve pun in pericol echilibrul sistemului financiar deoarece constituirea de rezerve afecteaza investitiile.

"Concentrarea FMI pe acumularea de rezerve nu a fost de ajutor in sensul ca a pus accentul pe simptome mai degraba decat pe cauzele profunde ale problemelor", se mai arata in raportul IEO, al carui audit acopera perioada 2000-2011.

In replica, personalul FMI a respins rezultatele auditului subliniat ca raportul a inteles in mod gresit motivatia Fondului.

"Nu putem sa sprijinim concluzia din analiza realizata de IEO potrivit careia tarile ar trebui sa fie libere sa acumuleze rezerve ignorand orice posibile consecinte pentru alte state", sustine stafful FMI.

Referindu-se la justificarea care a stat in spatele analizei FMI, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a precizat ca "motivatia a constat in realizarea de progrese in stabilirea nivelului adecvat de rezerve in scopuri preventive avand in vedere nevoia de a echilibra beneficiile cu faptul ca detinerea de rezerve excesive poate fi costisitoare atat pentru tara respectiva cat si pentru economia mondiala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#risc rezerve valutare, #evaluare riscuri FMI, #acumulare rezerve valutare, #rezerve valutare tari emergente , #stiri FMI