FMI a supraevaluat nevoile de finantare ale Europei de Est

Joi, 07 Mai 2009, ora 10:11
1461 citiri
FMI a supraevaluat nevoile de finantare ale Europei de Est

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat miercuri ca a supraevaluat nevoile de finantare externa ale unor tari din Europa de Est, in cadrul unui raport recent, in mare parte din cauza unor erori de calcul, si ca va publica in curand datele corectate, relateaza Reuters, potrivit Newsin.

Problema vizeaza un tabel inclus de FMI in raportul de stabilitate financiara mondiala publicat pe 21 aprilie, ce arata ca multe tari din Europa de Est au mari nevoi de finantare.

FMI a subliniat acest fapt ca o ingrijorare, pentru ca multe tari est-europene depind de bancile din Europa Occidentala pentru finantare, iar criza financiara mondiala a afectat creditarea. Deteriorarea conditiilor de finantare din Europa emergenta ar putea majora problemele bancare din Europa de Vest, a aratat FMI.

Nu s-a mentionat cat de semnificativa va fi revizuirea FMI. "Suntem in curs de revizuire a cifrelor legate de nevoile de finantare ale tarilor listate in tabel. Urmeaza sa publicam in curand cifrele corectate", a declarat Simonetta Nardin, purtatoare de cuvant a FMI.

FMI a spus ca supraevaluarea a fost cauzata de erori de calcul, desi in cazul Cehiei cifra publicata initial era rezultatul unei greseli de tipografie.

"Regretam aceste erori si vom revizui procedurile interne ale FMI potrivit lectiilor invatate", a mai precizat Nardin. Analistii grupului financiar olandez ING detectasera erori in datele Fondului Monetar International (FMI) legate de datoria externa pe termen scurt a unor tari din regiune, in care nivelul acesteia era supraestimat pentru state precum Polonia si Cehia.

Datele gresite anuntate de ING se refereau la raportul dintre datoria externa pe termen scurt si rezervele valutare. FMI a anuntat un raport de 236% pentru Cehia, in loc de 89%, cat este nivelul real, de 210% pentru Estonia, in loc de 132%, si 208% pentru Ucraina, in loc de 116%.

Luna trecuta, FMI si-a coborat previziunile de crestere pentru multe tari din Europa de Est, din cauza crizei creditelor, reducerii cererii si scaderii preturilor la energie.

#calcul, #erori, #europa, #finantare, #fmi, #supraevaluare , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  9. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați
  10. Planuri mari pentru Cernavodă și NuScale. Termenele limită reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și ce ține pe loc proiectul Doicești