Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI a stabilit agenda de politica globala. Ce urmeaza?

FMI a stabilit agenda de politica globala. Ce urmeaza?


Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din intreaga lume, reuniti la Tokio in cadrul adunarii anuale a Fondului Monetar International, au adoptat sambata o lista de politici menita a rezolva criza datoriilor din Europa si Statele Unite.

Reprezentantii celor doua institutii s-au angajat sa analizeze progresele inregistrate dupa sase luni in contextul in care incearca sa impulsioneze relansarea economica, transmite Reuters.

Agenda de politica globala, care cuprinde 10 pagini, rezuma in mare parte o serie de masuri planuite anterior, cum ar fi crearea unui program al Bancii Centrale Europene de achizitii de obligatiuni si rezolvarea asa-numitului "varf fiscal" ("fiscal cliff") din SUA care presupune reduceri automate de cheltuieli si majorari de taxe ce ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor daca Congresul nu va actiona.

Lista de masuri si verificarea prevazuta dupa sase luni sunt menite sa responsabilizeze tarile in a-si respecta angajamentele, o recunoastere a nemultumirii din cadrul FMI, dar si din randul multor economii de piata emergente fata de raspunsul fragmentat la criza.

Sefa FMI Christine Lagarde a spus ca statele membre au reusit sa-si limiteze divergentele in privinta aplicarii strategiei, cautand sa atenueze neintelegerile intre Fond si Germania in privinta termenelor pana la care tari cu datorii mari, asa cum este Grecia, trebuie sa revina la echilibru bugetar.

"Nu a existat nicio obiectie fata de recomandarea pe care am oferit-o statelor membre, si anume actionati", a spus Lagarde.

"Poate ca nu am fost de acord asupra tuturor aspectelor, insa consider ca exista un consens general ca o actiune colectiva va aduce rezultate", a adaugat ea.

Intr-un comunicat transmis dupa doua zile de discutii, membrii FMI au atras atentia ca cresterea economica la nivel mondial incetineste si ca persista incertitudini serioase si riscuri de declin.

Totusi, reprezentantii celor 188 de tari membre au salutat masurile adoptate deja, in special in Europa, despre care au spus ca au facut ca sistemul financiar mondial sa fie mai sigur, chiar daca nu au mers deocamdata suficient de departe.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1392 ori