FMI a revizuit in scadere estimarile pentru nevoile de finantare ale tarilor est-europene

Marti, 12 Mai 2009, ora 17:43
1193 citiri
FMI a revizuit in scadere estimarile pentru nevoile de finantare ale tarilor est-europene

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere estimarile privind necesarul de finantare externa pentru o serie de tari din Europa Centrala si de Est, pe baza unei ameliorari a perspectivelor unei regiuni cu expunere solida la bancile vest-europene, relateaza Reuters, potrivit Newsin.

Necesarul de finantare pe termen scurt reprezinta pilonul de baza al stabilitatii economice din regiune, iar economistii si institutiile au facut eforturi sa determine cifrele adecvate.

Stirile ingrijoratoare de la inceputul anului, care au aratat ca bancile vest-europene au imprumutat 1.700 miliarde euro statelor salvate de FMI, ca Ucraina si Ungaria, au agravat o vanzare masiva a activelor din regiune. Autoritatile de reglementare au replicat, spunand ca temerile sunt exagerate.

Dupa revizuirea estimarilor privind necesarul de finantare pentru Estonia si Cehia in cadrul raportului sau din aprilie, Fondul a revizuit in scadere estimarile sale privind si necesarul de finantare al Poloniei, Ungariei, Lituaniei, Ucrainei si Bulgariei.

Cifrele revizuite au indicat o imbunatatire a situatiei, dar in cazul tuturor tarilor, cu exceptia Cehiei, s-a mentinut un nivel peste 100% din rezerve in ceea ce priveste necesarul de refinantare.

Estimarile au aratat ca Polonia, cea mai mare dintre economiile estice ale Uniunii Europene, trebuie sa refinanteze datorii externe egale cu 141% din rezerve anul acesta, de la un nivel anuntat initial, de 169%.

Necesarul pentru Ungaria, ale carei rezerve au fost majorate de un pachet de salvare de 25,1 miliarde dolari de la FMI, a coborat la 101% din rezerve, de la 171%.

Estimarile privind necesarul Bulgariei au coborat la 132%, de la 188%, al Lituaniei la 204%, de la 245%, iar ale Ucrainei, la 117%, de la 208%. Anterior, estimarile privind necesarul Cehiei fusesera coborate la 89%.

Cele pentru Estonia, insa, revizuite initial in scadere saptamana trecuta, au fost urcate la 346% din rezerve, de la 210%, nivel estimat initial.

FMI a anuntat in 6 mai ca a exagerat estimarile privind necesarul de finantare, mai ales din cauza unor erori de calcul, si ca urma sa publice in curand statisticile corectate.

Rectificarile anuntate marti nu au fost insotite de nicio explicatie, mai scrie Reuters.

Pentru Romania, FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va cifra la 7,5% din PIB in 2009. Estimarea a fost anuntata anterior si de ministrul de Finante, Gheorghe Pogea.

Potrivit calculelor FMI,Romania ar putea avea nevoie in 2009 de refinantari din imprumuturi externe de 127% din rezervele sale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#estimari, #finantare, #fmi, #nevoi, #scadere, #tari , #stiri FMI