FMI a incheiat evaluarea in Romania - Vezi concluziile finale

Luni, 09 Mai 2011, ora 11:52
1365 citiri
FMI a incheiat evaluarea in Romania - Vezi concluziile finale

FMI a prezentat, luni, concluziile primei evaluari a noului acord stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania. La finalul evaluarii, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, s-a declarat multumit de progresele inregistrate de tara noastra.

"La nivelul misiunii noastre am ajuns la un acord in privinta evaluarii. Progresele bune, tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns la un acord cu privire la politicile necesare. Nu am facut modificari importante in ceea ce priveste proiectiile. Putem vedea semne importante pentru ca economia sa-si revina si sa isi reia cresterile", a declarat Franks, luni, in cadrul conferintei de la sediul BNR.

In ceea ce priveste estimarile legate de cresterea economica, acestea se mentin la 1,5% in 2011, crestere bazata pe exporturi puternice si sustinerea cererii interne, si de pana la 4%, in 2012.

Atentie la inflatie!

"Cresterea este de asteptat sa ia amploare in 2012, ajungand la 3,7-4%. Inflatia a crescut mai repede decat am estimat, dar acest lucru e cauzat de presiunile preturilor la alimente si combustibililor la nivel international. Desi exista asteptari ca inflatia va scadea in a doua parte a anului, ne asteptam ca inflatia sa se situeze peste nivelul de 5% estimat de BNR.

Banca Nationala trebuie sa ramana in continuare vigilenta fata de un nou val de presiuni inflationiste si va fi nevoie sa-si ajusteze politicile in urmatoarele luni, pentru a atinge tinta de inflatie in 2012.

Pe fondul fiscal, am avut unele tinte incurajatoare. Tinta de deficit a fost atinsa, in marje usoare, in primul trimestru. Tinta de deficit de 3% in 2012 va fi insa o provocare, fiind necesara rezistenta la presiunea politica de a micsora cheltuielile", a precizat Franks.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #evaluare finala fmi, #fmi romania, #concluzii fmi romania , #stiri FMI