FMI a cerut statelor membre sa-i dubleze resursele de finantare

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:09
1927 citiri
FMI a cerut statelor membre sa-i dubleze resursele de finantare

Fondul Monetar International (FMI) a cerut joi statelor membre sa dubleze resursele institutiei de creditare, deoarece criza financiara globala se extinde si din ce in ce mai multe tari vin sa ii ceara ajutorul, relateaza Reuters.

"Directorii FMI au atras atentia asupra importantei ajungerii la un acord cu privire la etape concrete, practice si flexibile menite sa majoreze resursele Fondului pe termen scurt, in timp ce au solicitat, totodata, o analiza completa a aspectelor referitoare la finantarea pe termen lung", potrivit unui comunicat al FMI.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a anuntat dorinta sa de a dubla resursele Fondului luna aceasta, avertizand ca economiile emergente ar putea sa se confrunte cu probleme "masive" in ceea ce priveste obtinerea de finantare in contextul crizei mondiale a creditelor, declansata de recesiuni grave in Statele Unite si in alte tari industrializate.

"Directorii FMI au cazut de acord ca o eventuala dublare a capacitatii de creditare de dinainte de criza a Fondului (250 miliarde dolari) ar putea fi adecvata, cel putin temporar", arata comunicatul consiliului director al Fondului.

Oficialii FMI au precizat ca nu exista niciun fel de schimbari in planurile deja aprobate privind vanzarea a cel putin 400 de tone din aurul Fondului, pentru crearea unei 'zestre' menita sa finanteze operatiuni viitoare.

Reprezentantii FMI au mai spus ca actualele lor resurse sunt adecvate si ca mai pot imprumuta inca 150 miliarde dolari, peste cele circa 50 de miliarde dolari pe care le-au acordat deja in ultimele luni tarilor membre afectate de criza creditelor.

Incetinirea cresterii economice mondiale impune, insa, o abundenta de prudenta. "Sa speram la ce e mai bine, dar sa fim pregatiti pentru ce e mai rau", a declarat directorul departamentului de strategie, politici si revizuiri al FMI, Reza Moghadam, cu ocazia unei conferinte de presa. 

#creditare, #criza, #fmi , #stiri FMI