FMI a blocat candidatura lui Stanley Fischer. Afla de ce

Marti, 14 Iunie 2011, ora 11:37
1398 citiri
FMI a blocat candidatura lui Stanley Fischer. Afla de ce

Candidatura guvernatorului bancii centrale a Israelului, Stanley Fischer, pentru postul de director al Fondului Monetar International a fost respinsa de consilul executiv al Fondului, intrucat bancherul israelian are 67 de ani, iar regulamentul presupune ca varsta maxima a cadidatilor sa fie de 60 de ani, anunta Mediafax.

Decizia creste practic sansele ministrului francez al Finantelor, Christine Lagarde, favorita pentru ocuparea postului lasat liber in luna mai de conationalul sau Dominique Strauss-Kahn.

Board-ul FMI a respins modificarile necesare la regulamentul institutiei pentru a permite unei personalitati trecute de varsta de 65 de ani sa candideze la sefia Fondului, au declarat pentru Reuters doua surse oficiale din consiliul executiv.

Oficialii citati au declarat ca schimbarea regulilor pentru Fischer (67 de ani) ar fi impus redeschiderea procesului de selectie, pentru a permite inscrierea in cursa a unor candidati mai in varsta.

Regulamentul FMI impune de asemenea ca directorul general al institutiei sa nu aiba mai mult de 60 de ani.

Un comunicat al FMI arata ca pe lista scurta a candidatilor sunt Lagarde si Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, fara vreo mentiune privind candidatura lui Fischer.

Oficialul israelian, care are si cetatenie americana, si-a anuntat sambata candidatura la sefia FMI.

El era considerat un rival serios pentru Lagarde, fiind respectat in cercurile economice internationale.

"Consiliul executiv se va intalni cu candidatii la Washington si se va reuni ulterior pentru a face selectia", se spune in comunicatul FMI, care reitereaza ca procesul de desemnare ar trebui sa se incheie pana la 30 iunie.

#fmi, #stanley fischer fmi, #canidat fmi , #stiri FMI