FMI a aprobat un plan de ajutorare a Ucrainei in valoare de 17 miliarde de dolari

Joi, 01 Mai 2014, ora 11:08
1497 citiri
FMI a aprobat un plan de ajutorare a Ucrainei in valoare de 17 miliarde de dolari

Ucraina va primi 17 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), printr-un plan ajutorare pe doi ani.

Consiliul de Adminitratie al FMI, care reprezinta toate cele 188 de state membre, a aprobat deblocarea "cat mai curand" pentru Ucraina, amenintata cu falimentul si fragilizata de o insurectie prorusa in estul tarii, a unui prim imprumut in valoare de 3,2 miliarde de dolari. Acest imprumut ar trebui sa acopere datoria la gaze a Ucrainei fata de Rusia, conform Mediafax.

Totodata, acest demers ofera si altor donatori, precum Uniunea Europeana si Banca Mondiala, posibilitatea de a contribui la planul de salvare, estimat sa ajunga la 27 de miliarde de dolari.

Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape

Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape si cu conditia aplicarii de catre Kiev a unui program de austeritate.

Autoritatile interimare de la Kiev, care au solicitat imprumutul la inceputul lunii martie, au castigat deja increderea FMI anuntand scaderea subventiilor la energie, o masura ceruta de aceasta institutie si care va duce, de fapt, la cresterea cu 50% a pretului la gaze.

Sarcina asumata de Ucraina se anunta a fi dificila, in conditiile in care economia acestei tari ar trebui sa se contracteze cu 5% in acest an, potrivit unor estimari ale FMI. O crestere de 2% ar urma sa fie ingregistrata in 2015, potrivit institutiei.

Planul de ajutorare, al treilea acordat Ucrainei incepand din 2008, ar trebui sa permita de asemenea ameliorarea climatului de afaceri.

#FMI Ucraina, #ajutor Ucraina , #stiri FMI