FMI a aprobat eliberarea transei a sasea

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 00:09
1285 citiri
FMI a aprobat eliberarea transei a sasea

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va elibera cea de-a sasea transa din imprumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.

"A existat suport din partea tuturor membrilor si s-a votat in unanimitate acordarea celei de-a sasea transe. Ramane problema arieratelor, deja o problema structurala, unde trebuie neaparat facut ceva. Desigur, au fost facute foarte multe lucruri in Romania, masuri pe care alte state nu le-au adoptat", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

El a precizat ca o noua misiune a FMI va veni la Bucuresti pe 20 octombrie pentru urmatoarea evaluare a acordului stand-by.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru revizuirea acordului cu Romania si a evaluat modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie.

De asemenea, a fost stabilit un nou set de prognoze macroeconomice.

In urma evaluarii, FMI si Comisia Europeana au revizuit in scadere estimarea privind contranctia economiei in acest an la 1,9%, anticipand o revenire in 2011, cand PIB este prognozat sa creasca cu 1,5%-2%.

La finele vizitei delegatiei FMI, seful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, declara ca board-ul institutiei va aproba eliberarea transei din acord dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, respectiv plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului si aprobarea legii pensiilor de catre Parlament.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat la inceputul lunii septembrie ca statul a achitat un miliard de lei in contul datoriilor catre furnizorii privati din sanatate si urmeaza ca impreuna cu Ministerul Sanatatii sa asigure si restul de bani.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, saptamana trecuta, de Camera Deputatilor, in absenta reprezentantilor PSD si PNL.

PSD a depus joi la Curtea Constitutionala o obiectie de neconstitutionalitate care invoca, pe langa altele, si adoptarea legii in lipsa cvorumului cerut de lege.

PNL a depus, de asemenea, la Curtea Constitutionala o sesizare privind legea sistemului unitar de pensii publice. Curtea Constitutionala se va pronunta pe 29 septembrie.

Comisia Europeana a virat, miercuri, a treia transa de 1,15 miliarde de euro din pachetul de imprumut negociat cu Romania, apreciind ca atat CE, cat si FMI sunt multumite de evolutia programului, acesta fiind "pe calea buna", chiar daca au existat intarzieri.

Romania a primit pana acum transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. 

Craig Wright, pretinsul inventator al Bitcoin, investigat pentru sperjur în Marea Britanie
Craig Wright, pretinsul inventator al Bitcoin, investigat pentru sperjur în Marea Britanie
Craig Wright, un australian care a pretins că este inventatorul Bitcoin, a fost marți trimis în atenția procurorilor britanici pentru acuzații de sperjur. Judecătorul James Mellor de la...
Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
Schimbările de temperatură nu afectează doar oamenii, ci și mașinile, putând provoca mari probleme dacă nu le acordăm atenție. Mașinile sunt precum organismele vii când vine vorba de...
#fmi, #acord, #imprumut, #tanasescu, #bnr , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  2. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  3. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  4. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  5. Buget de peste 440 de milioane de euro pentru programul Start-Up Nation, în 2024: ”România va avea cea mai mare creștere economică din UE”
  6. Bitcoin în creștere bruscă după atacul asupra lui Trump. Candidatul la Casa Albă s-a declarat un mare susținător al criptomonedei
  7. Banca Transilvania, undă verde să preia un competitor important de pe piața românească. Ce cotă de piață va cumula grupul față de ceilalți jucători români
  8. De ce scade producția mondială de bere. „Efectele războiului”
  9. Un australian pretinde că este inventatorul Bitcoin. Procurorii au demarat o anchetă pentru mărturie mincinoasă
  10. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor