FMI a aprobat eliberarea transei a sasea

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 00:09
1285 citiri
FMI a aprobat eliberarea transei a sasea

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va elibera cea de-a sasea transa din imprumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.

"A existat suport din partea tuturor membrilor si s-a votat in unanimitate acordarea celei de-a sasea transe. Ramane problema arieratelor, deja o problema structurala, unde trebuie neaparat facut ceva. Desigur, au fost facute foarte multe lucruri in Romania, masuri pe care alte state nu le-au adoptat", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

El a precizat ca o noua misiune a FMI va veni la Bucuresti pe 20 octombrie pentru urmatoarea evaluare a acordului stand-by.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru revizuirea acordului cu Romania si a evaluat modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie.

De asemenea, a fost stabilit un nou set de prognoze macroeconomice.

In urma evaluarii, FMI si Comisia Europeana au revizuit in scadere estimarea privind contranctia economiei in acest an la 1,9%, anticipand o revenire in 2011, cand PIB este prognozat sa creasca cu 1,5%-2%.

La finele vizitei delegatiei FMI, seful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, declara ca board-ul institutiei va aproba eliberarea transei din acord dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, respectiv plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului si aprobarea legii pensiilor de catre Parlament.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat la inceputul lunii septembrie ca statul a achitat un miliard de lei in contul datoriilor catre furnizorii privati din sanatate si urmeaza ca impreuna cu Ministerul Sanatatii sa asigure si restul de bani.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, saptamana trecuta, de Camera Deputatilor, in absenta reprezentantilor PSD si PNL.

PSD a depus joi la Curtea Constitutionala o obiectie de neconstitutionalitate care invoca, pe langa altele, si adoptarea legii in lipsa cvorumului cerut de lege.

PNL a depus, de asemenea, la Curtea Constitutionala o sesizare privind legea sistemului unitar de pensii publice. Curtea Constitutionala se va pronunta pe 29 septembrie.

Comisia Europeana a virat, miercuri, a treia transa de 1,15 miliarde de euro din pachetul de imprumut negociat cu Romania, apreciind ca atat CE, cat si FMI sunt multumite de evolutia programului, acesta fiind "pe calea buna", chiar daca au existat intarzieri.

Romania a primit pana acum transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fmi, #acord, #imprumut, #tanasescu, #bnr , #stiri FMI