Florin Pogonaru: Nu vom primi banii de la FMI in decembrie

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 14:13
1079 citiri
Florin Pogonaru: Nu vom primi banii de la FMI in decembrie

Romania sigur nu va primi transa a treia din partea Fondului Monetar International in luna decembrie si exista dubii privind acordarea sa in ianuarie sau februarie, potrivit presedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru. 

"Nu primim banii in luna decembrie, asta este sigur.

Desi nu au spus explicit acest lucru, implicit s-a inteles ca ar exista o problema chiar pentru ianuarie - februarie, daca nu se va ajunge la un consens politic", a declarat, pentru Ziare.com, Florin Pogonaru.

Potrivit spuselor sale, cea mai mare problema pe care o are Romania, in acest moment, din punctul de vedere al reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI), sunt cheltuielile mari si nejustificate de la bugetul de stat.

Astfel, problema principala va ramane reducerea cheltuielilor, nu cresterea veniturilor la bugetul de stat.

"Pentru noi ar fi fost grav daca ar fi schimbat balanta de la reducerea cheltuielilor la cresterea veniturilor, pentru ca ar fi insemnat sa majoram tot felul de taxe, inclusiv TVA si impozitele", ne-a spus Pogonaru.

De altfel, in negocierile cu FMI, "nu s-a discutat nici macar aluziv cresterea taxelor", a adaugat el.

Inainte de a se putea discuta de o crestere a veniturilor la buget, trebuie neaparat reduse cheltuielile.

"Degeaba aduni bani, daca, apoi, ii arunci. Nu are rost sa provoci probleme sociale, sa starnesti inflatia, doar pentru a tine niste oameni in functie", ne-a spus Pogonaru, referindu-se la numarul prea mare de angajati la stat si salariile crescute ale directorilor din sistem.

In schimb, discutiile cu reprezentantii FMI s-au axat pe modul in care sunt cheltuiti banii statului, acestia fiind de parere ca autoritatile locale fac bugete nesustenabile.

"Banii sunt cheltuiti in mod iresponsabil, ei trec in bugete orice lucruri de care au nevoie", ne-a spus presedintele AOAR.

Pentru a rezolva aceasta problema, ar trebui ca legile de profil sa intre in vigoare cat mai repede.

"FMI sustine intrarea in vigoare a legii responsabilitatii fiscale, pentru care ei spun ca au fost consultati.

S-a creat deja un draft si se lucreaza pentru definitivarea ei", a spus Pogonaru.

De asemenea, pana pe data de 14 decembrie, trebuie definitivat bugetul pentru 2010, care trebuie sa includa aplicarea legilor responsabilitatii fiscale, a salarizarii si a pensiilor, precum si reducerile de cheltuieli bugetare.

Cheltuirea haotica a primelor transe, o problema pentru FMI A doua mare problema, din punctul de vedere al institutiei finaciare internationale este reprezentata de modalitatea in care au fost distribuiti banii primiti pana in prezent de la Uniunea Europeana si FMI.

Astfel, nu este clar pe ce criterii s-au acordat banii unor companii, precum Ford sau Oltchim, iar autoritatile nu au explicat metodologia.

"Trebuie definit criteriul social in baza caruia sa acordam banii.

Trebuie sa ne uitam la sectoarele care, functionand, ar ajuta si la cresterea altor sectoare.

La noi, banii se impart in mod haotic", ne-a spus Pogonaru.

De asemenea, FMI are o problema si cu modalitatea de acordare, sub forma unor garantii de stat.

In schimb, in statele occidentale, in special in Statele Unite ale Americii, ajutoarele de stat s-au acordat sub forma unor imprumuturi, iar, daca firmele respective nu platesc ratele la timp, managementul le este schimbat.

"La noi, se dau garantii, ca sa nu isi asume responsabilitatea", a comentat Pogonaru.

Euro va creste

Din cauza faptului ca Romania nu va primi banii de la FMI in luna decembrie, moneda nationala se va deprecia, avand in vedere ca Guvernul va fi nevoit sa imprumute bani de pe piata interna, cu dobanzi foarte mari.

Astfel, atat persoanele private, cat si companiile care au contractat imprumuturi in euro vor avea mult de suferit, mai ales pe fondul problemelor financiare pe care le au deja, din cauza crizei economice.

Pe de alta parte, nu vor exista probleme majore la plata salariilor, pensiilor si altor obligatii sociale.

"Salariile se vor plati, chiar daca ar putea exista intarzieri", ne-a asigurat Pogonaru.

Potrivit spuselor sale, Fondul Monetar International nu va stabili o data exacta la care Romania ar putea primi banii, pana cand politicienii nu se vor intelege.

"Va trebui sa avem un raspuns de la politicienii nostri, pentru a primi un raspuns si de la FMI", a incheiat Pogonaru. 

#bani, #florin, #fmi, #pogonaru, #transa , #stiri FMI