Fitch: Ratingul Romaniei, afectat de alegerile din 2012

Duminica, 14 August 2011, ora 15:08
1429 citiri
Fitch: Ratingul Romaniei, afectat de alegerile din 2012

Aparitia unor derapaje fiscale inainte si posibil dupa alegerile din noiembrie 2012 ar putea determina "o actiune negativa de rating", avertizeaza agentia de evaluare financiara Fitch, care a ridicat in iulie ratingul de tara al Romaniei in categoria recomandata pentru investitii, transmite Mediafax.

"Agentia considera ca exista riscul unui derapaj fiscal moderat, in special din cauza alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012 ", se arata intr-o analiza a Fitch.

Fitch noteaza ca sunt necesare masuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, in valoare totala de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a atinge tinta de deficit pe 2012, de sub 3% din PIB.

Agentia estimeaza ca deficitul bugetar se va restrange anul viitor la 3,5% din PIB.

" Noi masuri de austeritate sunt putin probabile, deoarece 2012 este un an electoral, iar Guvernul trebuie sa inceapa sa plateasca din urma bonusurile functionarilor publici, in urma unei decizii finale a justitiei ", considera Fitch.

Totodata, cresterea semnificativa a preturilor administrate din sectorul energetic si taierea subventiilor pentru energie termica vor imbunatati profitabilitatea companiilor de stat din energie, unul dintre principalele puncte ale acordului cu FMI, dar ar provoca o crestere puternica a inflatiei si ar putea "submina popularitatea Guvernului inainte de alegeri".

Fitch anticipeaza ca actuala coalitie de guvernare nu se va destrama pana la alegerile din noiembrie 2012.

"Sondajele sugereaza ca alegerile anticipate ar fi nefavorabile partidelor de guvernare", se spune in analiza agentiei de rating. Analistii agentiei considera ca Executivul nu se va aventura la cheltuieli publice semnificative de tip populist in asteptarea alegerilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fitch, #rating, #alegeri electorale, #rating romania , #stiri FMI