Fitch: Programul FMI, pericol pentru politicieni

Joi, 26 Martie 2009, ora 09:08
1707 citiri
Fitch: Programul FMI, pericol pentru politicieni

Riscuri de implementare si finalizare a programului FMI de catre Romania vor fi semnificative, spun analistii de la Fitch, care avertizeaza si ca alegerile prezidentiale din acest an ar putea creste presiunea de aplicare a unor politici populiste.

"Chiar daca negocierile cu FMI au fost finalizate, riscurile de implementare si aplicare a programului vor fi semnificative. Politicienii romani ar putea avea dificultati in implementarea de politici dure, sustenabile, in conditiile in care economia se comprima pentru prima data in ultimii 10 ani, iar alegerile prezidentiale ar putea creste presiunea pentru politici populiste", considera economistii de la Fitch.

Fitch: Economia Romaniei se va contracta cu 4,5% in 2009

Agentia de evaluare financiara mai estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 4,5% in acest an, iar guvernul va avea dificultati sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de anul trecut.

Anul trecut, deficitul bugetar a urcat la 4,9% din PIB, dupa standarde romanesti, sau 5,3% din PIB, dupa standardul european ESA 95, iar guvernul s-a angajat, in cadrul acordului de finantare cu FMI si Comisia Europeana, sa incheie acest an cu un deficit public de 4,6% din PIB (sau 5,1% din PIB, conform ESA 95).

Estimarea Fitch privind evolutia economiei romanesti este putin mai pesimista decat cea a FMI si a Comisiei Europene, care prognozeaza o contractie a PIB de 4% in acest an.

Analistii agentiei noteaza ca impactul turbulentelor de pe piata financiara, in contextul incetinirii creditarii, a fost sporit de incetinirea economica de pe pietele cheie de export ale Romaniei, din zona euro, din care provin si cele mai multe investitii straine.

Fitch a coborat ratingul Romaniei cu doua trepte in noiembrie 2008, de la ‚BBB' la ‚BB+', scotand tara din categoria celor cu recomandare de investitii (investment grade).

Intre timp, asteptarile legate de evolutia economica a zonei euro s-au inrautatit puternic, iar cresterea economiei romanesti a incetinit puternic in ultimul trimestru din 2008, la 2,9%, de la 9,2% in trimestrul anterior.

Fitch mentioneaza ca ratingul actual al Romaniei, cel mai ridicat din categoria junk (speculativ), este sustinut de datoria publica redusa, de doar 20% din PIB la finalul anului trecut, dar sustine ca Romania are nevoie mari de finantare in acest an, de 27 miliarde dolari, fara datoria pe termen scurt, si de 59 miliarde dolari, incluzand-o si pe aceasta - fata de rezerve valutare echivalente cu 36,4 miliarde dolari la finalul lui ianuarie.

"Presiunea asupra finantarii externe in contextul diminuarii apetitului la risc al investitorilor a dus la o depreciere cu 21% a leului de la finalul lui august 2008. Volatilitatea monedei aduce riscuri pentru sistemul bancar, in conditiile in care circa 50% din imprumuturi sunt denominate in moneda straina", se mai arata in raport.

Fitch considera ca pachetul de sprijin sustine ratingurile Romaniei, insa provocarile persista

In plus, Fitcha anuntat ca pachetul de finantare convenit de Romania cu FMI, CE si alte institutii financiare internationale ar trebui sa consolideze finantele externe ale tarii si sa reduca riscurile crizei financiare, atat timp cat autoritatile respecta angajamentele luate, scrie Reuters.

"Fitch considera ca programul cu FMI propus de Romania sustine ratingurile, din moment ce ar trebui sa ajute la acoperirea nevoilor de finantare externa si sa ofere o marja pentru redresarea economiei", a declarat Andrew Colquhoun, director al diviziei de ratinguri suverane din cadrul Fitch.

"Cu toate acestea, Romania se confrunta cu perspective economice si financiare dificile si va fi esential ca autoritatile sa respecte conditiile impuse prin acord", a adaugat Colquhoun.

Totusi, ratingurile continua sa beneficieze de pe urma datoriilor guvernamentale scazute, de doar 20% din PIB la sfarsitul anului trecut, in timp ce lipsa unor eurobonduri cu maturitate in 2009 reduce riscurile de refinantare din 2009.

Cresterea anterioara accelerata a creditarii interne si externe a lasat Romania expusa la scaderea creditarii globale. Creditarea in sectorul privat intern a crescut cu o rata anuala de aproximativ 60% in 2006 si 2007, iar finantarile au venit partial de la grupuri-mama straine, ce detin circa 90% din sectorul bancar romanesc.

Creditarea a incetinit la 34% in 2008, in contextul in care criza globala a urcat costurile finantarilor pentru grupurile-mama straine si a diminuat apetitul pentru risc al investitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#agentie, #economie, #evaluare, #fitch, #guvern , #stiri FMI