Fitch: Orice intarziere a urmatoarei transe de la FMI poate afecta ratingul Romaniei

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 12:12
1255 citiri
Fitch: Orice intarziere a urmatoarei transe de la FMI poate afecta ratingul Romaniei

Orice intarziere a urmatoarei transe a imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI) poate exercita presiuni negative asupra ratingului Romaniei, a declarat vineri, pentru Reuters Television, Andrew Colquhoun, director Fitch Ratings pentru calificative de tara.

"Daca vedem semne ca FMI va amana plata urmatoarei transe a acordului stand-by, programata pentru 15 decembrie (...) daca vedem semne ca programul convenit cu FMI deraiaza, vor aparea presiuni negative asupra ratingului", a afirmat el, precizeaza Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca FMI si-a amanat misiunea de evaluare a Romaniei in absenta unui guvern in deplinatatea capacitatii de exercitare a functiei la Bucuresti.

A doua evaluare a acordului era programata pentru sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, cand o misiune a FMI urma sa vina la Bucuresti pentru a urmari stadiul indeplinirii conditionalitatilor stabilite pentru finele lunii septembrie.

Cea de-a treia transa din imprumut are o valoare de 1,409 miliarde de Drepturi Speciale Tragere (aproximativ 1,5 miliarde euro) si ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de raportul celei de-a doua evaluari.

FMI nu anticipeaza o intrerupere a acordului cu Romania, iar o misiune a institutiei va veni la Bucuresti imediat ce noul Cabinet s-a format, pentru a discuta cu autoritatile a doua evaluare a intelegerii stand-by, a declarat joi intr-un comunicat Jeffrey Franks, seful delegatiei din partea Fondului.

Fitch atribuie Romaniei ratingul "BB+", cu perspectiva negativa, iar agentia a mai aratat, la inceputul lunii octombrie, ca "esecul" programului convenit cu FMI ar exercita "presiuni intense" pe ratinguri.

 

#fitch, # fmi, # acord, # guvern, # transa , #stiri FMI