Fitch considera "adecvata" o rata minima a solvabilitatii de 12% pentru bancile din Europa emergenta

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 14:03
1766 citiri
Fitch considera "adecvata" o rata minima a solvabilitatii de 12% pentru bancile din Europa emergenta

Un nivel minim al solvabilitatii bancilor de 12% ar fi "adecvat" pentru majoritatea statelor din Europa emergenta, avand in vedere riscurile mai mari in regiune, considera analistii de la Fitch, care amintesc de cazul Bulgariei, unde aceasta valoare minima a fost deja reglementata.

"Investitorii strategici si-au confirmat angajamentul catre regiune in declaratii publice si au injectat capital, de exemplu in subsidiarele din Romania, Ungaria si statele baltice. De asemenea, institutiile de supraveghere financiara au actionat pentru a inaspri cerintele minime de capital (asa cum s-a intamplat in cazul Romaniei). In ce priveste Bulgaria, supraveghetorii solicita deja o rata minima a capitalului propriu de 12%, care ar fi, in opinia Fitch, un nivel adecvat pentru majoritatea statelor din Europa emergenta, avand in vedere riscurile operationale din aceasta zona", arata un raport referitor la sistemele bancare din regiune, publicat joi de agentia de evaluare financiara.

In Romania, BNR a solicitat un nivel minim al solvabilitatii de 10% pentru banci, in 2009 si 2010, in contextul acordului cu FMI, iar rata minima reglementata este de 8%.

Analistii apreciaza ca actionariatul strain, dominant pe multe dintre aceste piete, ar trebui sa fie "in general, o sursa de confort", deoarece bancile-mama vor oferi sprijin subsidiarelor, desi grupurile straine s-ar putea confrunta cu dificultati legate de nivelul capitalurilor, tinand cont de caracterul global al crizei.

"Fitch considera in consecinta ca, pe termen scurt, bancile straine vor aduce capital suplimentar doar daca este absolut nevoie, si nu ca masuri preventive pentru a absorbi pierderile. In plus, agentia subliniaza ca actionarii ar putea folosi modalitati alternative pentru a pune la dispozitie capital pentru subsidiare, inclusiv imprumuturi subordonate si capital hibrid", se mai precizeaza in raport.

Totodata, Fitch afirma ca, "tinand cont de conditiile generale dificile, este probabil ca multe banci sa nu plateasca dividende aferente anului financiar 2009, ci sa foloseasca sumele pentru majorari de capital".

 

Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea netă a pensiei trece de 19.000 de euro lunar...
#banci, #capital, #rata, #solvabilitate , #stiri FMI