Fitch a redus joi ratingurile Ungariei

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 18:15
1289 citiri
Fitch a redus joi ratingurile Ungariei

Fitch a redus joi cu o treapta ratingurile de credit pe termen lung ale Ungariei, la "BBB-" pentru datoriile in valuta si "BBB" pentru cele in moneda locala, cu perspectiva negativa, deoarece planurile guvernului instalat dupa alegerile din aprilie "merg in directia gresita", relateaza NewsIn.

"Retrogradarea ratingurilor Ungariei reflecta o inrautatire concreta a pozitiei bugetului central pe termen mediu, in timp ce nivelurile relativ ridicate ale datoriei publice, datoriei externe si datoriei bancare in valuta fac tara vulnerabila la socuri negative", a declarat Ed Parker, head of emerging europe la Fitch Sovereigns, intr-un comunicat transmis de agentia de rating.

Fitch noteaza totusi ca situatia economica din Ungaria s-a imbunatatit, s-a reechilibrat, in parte datorita acordului de finantare externa incheiat cu FMI.

Totodata, agentia considera cresterea economica din primele trei trimestre ale acestui an drept "incurajatoare".

"Totusi, noul guvern Fidesz, care a castigat o majoritate parlamentara de doua treimi dupa alegerile din luna aprilie a acestui an, a adoptat planuri care merg in directia gresita in ceea ce priveste consolidarea fiscala.

Astfel, aceste planuri ar putea inrautati perspectiva bugetara pe termen mediu cu circa 4 puncte procentuale din PIB in perioada 2011-2012.

Desi deficitul bugetului central este proiectat sa se restranga la 2,9% in 2011, cifra este redusa de cresterea anticipata de 3,2% din PIB a veniturilor ca urmare a regresului reformelor din sistemul de pensii", se spune in comunicat.

Ungaria a decis sa nationalizeze fondurile private de pensii obligatorii, determinand practic populatia sa revina in sistemul public pentru a nu pierde o buna parte din contributii.

In plus, Fitch critica reducerile de taxe anuntate de guvernul instalat in vara.

"Costurile reducerilor de taxe, atat in zona personala cat si in sectorul corporate, vor creste de la 2,5 puncte procentuale din PIB in acest an la 5 puncte procentuale pana in 2013.

Astfel se va forma un defucut bugetar substantial, chiar si in cazul unor reduceri de cheltuieli, reforme structurale si revenirii cresterii economice", se arata in comunicat.

Totodata, Fitch considera ca obiectivul guvernului de a ajunge la o crestere economica de 5% in 2013 este unul optimist.

Datoria guvernamentala bruta a guvernului ungar este estimata la 80% din PIB la sfarsitul acestui an, in timp ce media pe ultimii 10 ani a tarilor cu rating "BBB" este de 35% din PIB.

In plus, costurile de refinantare ale guvernului sunt ridicate, de circa 15% din PIB in 2011 si 2012.

Serviciul datoriei publice va inregistra o noua crestere puternica in 2013, anul de varf al platilor catre FMI si UE pentru restituirea imprumuturilor luate prin acordul incheiat la sfarsitul lui 2008.

Guvernul se regaseste astfel intr-o situatie care impune mentinerea increderii pietelor, noteaza Fitch.

"Anularea reformelor din sistemul de pensii, masurile fiscale populiste care afecteaza in principal bancile si companiile straine, schimbarile din consiliul fiscal independent si miscarile prin care guvernul pare sa submineze independenta bancii centrale sunt semnale ingrijoratoare.

Increderea investitorilor este de asemenea importanta pentru cursul de schimb valutar si stabilitatea macro-financiara, in contextul expunerii valutare ridicate a economiei", avertizeaza agentia de rating. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fitch, # rating, # ungaria , #stiri FMI