Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele mentin tinta de deficit bugetar pentru acest an la 2,8% din PIB

Finantele mentin tinta de deficit bugetar pentru acest an la 2,8% din PIB

Ministerul Finantelor Publice (MFP) mentine tinta de deficit bugetar pentru acest an la 2,8% din produsul intern brut (PIB) a declarat, vineri, secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi.

"Rolul Ministerului Finantelor Publice este sa acopere deficitul. Vrem sa devenim o Trezorerie adaptata anului 2007 si vom incerca sa emitem cat mai multe titluri de stat. MFP trebuie sa iasa in piata", a spus Dragoi, prezent la summit-ul organizat la Bucuresti de East Capital, societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, cu sediul in Stockholm si active nete de peste 3,8 miliarde de euro.

Dragoi a mentionat ca Ministerul Finantelor va continua programul de emisiuni de titluri de stat, urmand sa lanseze in luna aprilie sau mai instrumente cu maturitatea de 10 ani, pentru a oferi viitoarelor fonduri de pensii alternative de plasament.

Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, s-a aratat ingrijorat ca Romania are in vedere o relaxare a politicilor fiscale intr-un moment de crestere economica favorabila, Comisia Europeana recomandand, miercuri, controlul majorarii cheltuielilor publice.

Comisia considera ca riscurile asupra obiectivelor bugetare sunt relativ echilibrate in 2007, dar deficitele inregistrate ar putea fi ulterior mai mari decat se preconizeaza, in mare parte din cauza riscului depasirii pragului de cheltuieli si a unei restrictionari nejustificate in 2009.

"Strategia bugetara nu asigura o marja de siguranta suficienta pentru a evita ca deficitul sa depaseasca pragul de referinta de 3% din PIB, in conditiile unor fluctuatii macroeconomice normale. Deficitul structural, estimat la 3% din PIB in 2006, este prevazut sa creasca in 2007 si se preconizeaza o scadere a acestuia doar in 2009, pana la 2A% din PIB. Eforturile de ajustare sunt mai degraba limitate, avand in vedere perioada economica favorabila prin care trece Romania. In plus, ajustarea este decalata spre sfarsitul programului si nu este sustinuta de suficiente masuri, in special in 2009", a aratat Comisia.

Totodata, Fondul Monetar International (FMI) a estimat ca deficitul bugetar ar putea ajunge in 2007 la 3,8% din PIB, cu un punct peste plafonul aprobat de autoritati, intrucat veniturile sunt supraestimate, iar cheltuielile salariale ar putea creste mai mult decat s-a prevazut. Fondul a recomandat reducerea obiectivului oficial la 1% din PIB.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat miercuri, la Bucuresti, in discutia cu reprezentantii FMI, ca va lua masurile necesare, "daca va fi cazul", pentru mentinerea deficitului bugetar in parametrii stabiliti, precizand ca i-a avertizat deja pe ministrii sa nu mai ceara fonduri suplimentare pe care nu le pot cheltui.

Tariceanu si oficialii FMI au convenit ca mentinerea unui deficit bugetar in parametrii stabiliti, de 2,8% din PIB, este o preocupare comuna a Guvernului si a Fondului, premierul precizand ca va lua masuri pentru respectarea acestui indicator, daca va fi cazul.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 681 ori