Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele: deficitul bugetar s-a incadrat in tinta FMI

Finantele: deficitul bugetar s-a incadrat in tinta FMI

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 5% din PIB dupa primele noua luni, incadrandu-se in tinta fixata cu FMI si Comisia Europeana pentru finalul lui septembrie, de 5,4% din PIB, a declarat marti ministrul de finante, Gheorghe Pogea, precizeaza NewsIn.

Datele finale privind executia bugetara la noua luni vor fi cunoscute, insa, abia spre sfarsitul acestei luni.

Dupa primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 4,5% din PIB, respectiv 22,3 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

"In luna septembrie s-a realizat o crestere a incasarilor din accize. Incasarile din impozitul pe venit si salarii au inregistrat, de asemenea, o dinamica pozitiva. Ramane in continuare neacoperit TVA-ul", a afirmat Pogea.

"Suntem optimisti in ceea ce priveste atingerea tintelor convenite pentru trimestrul trei, iar datele sunt de natura sa ne arate ca ne indeplinim angajamentele", a adaugat el.

Ministrul a tinut sa precizeze ca pe cinci domenii bugetare s-au realizat "incasari foarte bune", fara a da detalii.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB (36,5 miliarde lei), fata de plafonul de 4,6% din PIB fixat initial, in conditiile inrautatirii semnificative a prognozelor macroeconomice.

In prezent, Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 531,3 miliarde lei - la o scadere a PIB de 4% - prevazut anterior. Anul trecut, valoarea PIB-ului Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 769 ori
Citeste mai multe despredeficit bugetar FMI pogea