Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele au luat 500 milioane lei din piata prin titluri la un an

Finantele au luat 500 milioane lei din piata prin titluri la un an

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni, la ultima licitatie din februarie certificate de trezorerie la un an in valoare de 500 milioane lei (121,2 milioane euro), cu un randament mediu in scadere la 7,15% pe an, potrivit datelor bancii centrale citate de NewsIn.

Randamente atat de mici nu au mai fost platite de MFP din toamna lui 2007.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era chiar de 500 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 7,18% pe an.


Bancile au depus cereri de cumparare de 1,97 miliarde lei.


La licitatia de certificate de trezorerie de lunea trecuta, Finantele au luat din piata 600 milioane lei (145,7 milioane euro) prin titluri la sase luni, cu un randament mediu de 7,33% pe an.


Finantele si-au propus sa atraga in februarie 3 miliarde lei prin sase emisiuni de titluri de stat, cu 48% mai putin decat au luat in ianuarie.


Licitatia de luni a fost ultima din aceasta luna, suma totala atrasa de MFP fiind de 2,84 miliarde lei.


In ianuarie, MFP a luat 5,77 miliarde lei, cu 44% peste valoarea anuntata initial, iar in primul trimestru din 2010 ministerul si-a propus sa atraga de pe piata locala 10-12 miliarde lei.


In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.


Randamentul acordat de MFP la titlurile de stat emise a inceput sa scada treptat de la inceputul anului, de la nivelul de 10% pe an in ultimele doua luni din 2009.


Scaderea a fost sprijinita si de masurile bancii centrale de diminuare a ratei dobanzii de politica monetara, aflata in prezent la 7% pe an.


In plus, FMI a deblocat vineri 2,3 miliarde euro din pachetul de asistenta pentru Romania, din care jumatate vor merge la Finante, pentru acoperirea deficitului bugetar, stabilit la 5,9% din produsul intern brut (PIB) pentru intregul an.


De asemenea, MFP a anuntat ca, pana la finalul primului trimestru, vrea sa emita eurobonduri de 1 miliard euro pe piata externa.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 874 ori
Citeste mai multe desprefinante lei titluri piata