"Exista un anumit gen de iresponsabilitate a clasei politice romanesti"

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 22:55
1243 citiri
"Exista un anumit gen de iresponsabilitate a clasei politice romanesti"

FMI a sustinut interzicerea cresterilor salariale cu 6 luni inainte de alegeri, prin introducerea acestei prevederi in Legea responsabilitatii fiscale, acuzand lipsa de reponsabilitate a clasei politice romanesti din anul in care au loc alegerile, a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"In cadrul intalnirii pe care am avut-o astazi (vineri, n.r.) cu reprezentantii FMI i-am intrebat de ce noi suntem singura tara unde exista o prevedere legala care interzice majorarea salariilor cu 6 luni inainte de alegeri.

Raspunsul lor a fost ca exista un anumit gen de iresponsabilitate a clasei politice romanesti legata de majorarile salariale inainte de data la care au loc alegerile in Romania", a precizat pentru NewsIn liderul sindical.

Hossu a adaugat ca reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) le-au transmis liderilor confederatiilor sindicale Cartel Alfa, BNS, CNSLR Fratia si CSDR, la intalnirea care a avut loc vineri la Viena, ca in Romania "nu exista abateri fata de acordul semnat cu organismele internationale, desi pana in luna octombrie au existat probleme legate de finantarea cheltuielilor interne, din cauza faptului ca acordul semnat de cele noua banci straine pentru mentinerea banilor in tara noastra nu a functionat".

"Bancile-mama au scos bani din Romania si au creat o presiune si mai mare pe capacitatea bancilor de aici de a finanta piata interna. Ne-au spus, insa, ca din luna noiembrie aceasta situatie s-a rezolvat", a spus presedintele Cartel Alfa.

Sindicalistii au solicitat FMI sa accepte cresterea salariului minim pe economie la nivelul salariului minim din sectorul bugetar si s-au plans de faptul ca a fost acceptata majorarea contributiei pentru Pilonul II de pensii, in conditiile in care deficitul bugetului de pensii este in crestere.

"In ce priveste cresterea contributiei la 2,5% ne-au dat dreptate si au spus ca vor reanaliza situatia, iar legat de salariul minim au spus ca sunt deschisi dialogului, insa au atras atentia ca o majorare a acestuia intr-o perioada de criza ar avea un impact negativ asupra mediului de afaceri", a afirmat Bogdan Hossu.

Liderul sindical a adaugat ca o delegatie a FMI va veni la Bucuresti la inceputul lunii martie pentru a prezenta reprezentantilor clasei politice si partenerilor sociali politicile care ar vrea sa fie sustinute in Romania pentru a depasi criza economica.

"Vor veni saptamana viitoare si vor sta 8 zile in Romania, insa vor veni si la inceputul lunii martie pentru a prezenta reprezentantilor Comisiilor de buget finante din Parlament, partenerilor sociali si mass-mediei, aspecte ale situatiei economice din Romania si anumite politici care ar trebui sustinute de tara noastra", a mai spus Hossu.

Liderii confederatiilor sindicatelor din Romania s-au intalnit vineri, la Viena, cu reprezentantii Bancii Mondiale si cu cei ai FMI, pentru a discuta despre politicile propuse de Fond pentru 2010 pentru a depasi problemele legate de criza economica si despre acordul incheiat cu guvernul anul trecut.

FMI a avut intalniri vineri la Viena cu partenerii sociali din Romania si Ungaria, dupa ce in cursul acestei saptamani au fost purtate discutii cu sindicatele din Bulgaria, Serbia, Croatia, Muntenegru, Ucraina si Letonia, tari care au incheiate in acest moment acorduri cu Fondul. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#clasa, #fmi, #hossu, #imprumut, #politica , #stiri FMI