Executivul a convenit cu FMI un deficit bugetar de 14,5 miliarde lei pentru T II

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 15:41
1669 citiri
Executivul a convenit cu FMI un deficit bugetar de 14,5 miliarde lei pentru T II

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat joi, la finalul sedintei extraordinare de Guvern, ca Executivul a convenit cu FMI incadrarea trimestriala intre anumite limite ale deficitului bugetar, confirmand informatia publicata anterior de NewsIn, privind tinta pentru finalul lunii iunie.

"Am convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei. Astfel, pe trimestrul unu am convenit pentru o tinta a deficitului bugetar de 8,3 miliarde lei, pe trimestrul doi de 14,5 miliarde lei si pe trimestrul trei de 18,6 miliarde lei", a spus Pogea.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, in cazul in care deficitul depaseste tinta stabilita, va avea loc o noua rectificare bugetara in vederea ajustarii veniturilor si cheltuielilor, pentru a nu depasi obiectivul fixat pentru finalul anului.

Reprezentanti ai guvernului au declarat anterior, pentru NewsIn, ca Fondul Monetar International (FMI) a atasat scrisorii trimise autoritatilor de la Bucuresti un memorandum ce cuprinde date tehnice, cum ar fi incadrarea in anumite limite trimestriale ale deficitului bugetar.

Astfel, FMI recomanda Romaniei, intr-un memorandum atasat scrisorii trimise autoritatilor romane, sa se incadreze intr-un deficit bugetar de cel mult 14,5 miliarde lei la finalul primului semestru al acestui an, respectiv 2,73% din PIB, estimat la 531,25 miliarde lei pentru 2009.

Miercuri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, declara ca experti ai FMI si CE vin in 10 iulie la Bucuresti pentru o analiza a economiei romanesti, iar daca veniturile vor fi mai mici decat cele prognozate, o noua rectificare bugetara ar putea fi realizata in trimestrul al treilea.

Deficitul bugetar s-a adancit la finalul primului trimestru pana la 8,3 miliarde lei, respectiv 1,56% din PIB, in conditiile in care incasarile au scazut cu 6,2%, iar cheltuielile au fost in crestere cu 14,2% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit ministrului finantelor, Gheorghe Pogea.

"Daca se va ajunge la concluzia ca veniturile pe tot anul nu se vor realiza, se va face o scisoare suplimentara impreuna cu reprezentantii Comisiei si cei ai FMI, in care pot aparea noi masuri pentru a ne incadra in deficitul bugetar prognozat de 4,6% din PIB. Daca nu reusim sa realizam veniturile prognozate, vor cere ori alte masuri de crestere a veniturilor, ori alte masuri de reducere a cheltuielilor", a afirmat Gherghina, in fata Comisiilor parlamentare de buget-finante.

Autoritatile romane au primit miercuri seara scrisoarea de la FMI, iar Guvernul s-a reunit intr-o sedinta extraordinara joi, de la ora 14:00, in care a discutat pe tema acordului de imprumut cu FMI si CE.

#executiv, #fmi, #deficit, #buget, #miliarde, #pogea, #guvern , #stiri FMI