Europa, la apogeul puterii economice si politice. Unde va ajunge euro?

Luni, 08 August 2011, ora 18:08
1567 citiri
Europa, la apogeul puterii economice si politice. Unde va ajunge euro?

Europa a atins apogeul ca supraputere economica si politica mondiala, insa importanta acesteia va scadea in anii urmatori, iar moneda euro va exista in forma actuala si peste cinci ani, cred liderii in afaceri din Europa si Orinetul Mijlociu, potrivit unui sondaj realizat de compania KPMG, informeaza Mediafax. 

Sondajul a fost realizat de KPMG, fiind intervievati peste 1.500 de directori executivi si financiari din 22 de state din Europa, inclusiv Romania, si Orientul Mijlociu.

Conform sondajului, 64% dintre participanti afirma ca Europa a atins apogeul ca supraputere economica si politica si tot atatia se asteapta ca, in ciuda problemelor economice si politice actuale cu care se confrunta Europa, moneda euro va supravietui crizei si va ramane in forma actuala cel putin pentru urmatorii cinci ani.

"Liderii politici si cei din afaceri cunosc foarte bine problemele cu care Europa, ca uniune economica si politica, se confrunta. Deja toata lumea stie ca aceasta criza a datoriilor in economiile periferice ale zonei euro ridica probleme serioase si ca pentru a ramane in aceasta zona vor fi necesare ajustari serioase de salarii/pret pentru a reinstaura competitivitatea, in plus fata de masurile de austeritate impuse finantelor publice", a declarat intr-un comunicat Jeremy Kay, Partner al Operations Strategy Group din cadrul companiei.

El a aratat ca un stat care ar cauta sa-si rezolve problemele renuntand la moneda unica ar trebui sa se astepte la penalitati importante.

"Repercusiunile pentru celelalte economii din zona euro ar fi uriase si rezultatele sondajului reflecta convingerea ca trebuie sa existe suficienta vointa politica pentru a se evita o astfel de situatie si pentru a impiedica o alta criza financiara la o scara similara cu Lehman. In ceea ce priveste pozitia Europei, majoritatea liderilor in afaceri recunosc ca in prezent are loc o deplasare de putere catre pietele in curs de dezvoltare si cele emergente, dar aceasta nu inseamna in mod necesar ca situatia este atat de sumbra pentru Europa. Termenul cheie in acest caz este «relativ»", a continuat reprezentantul KPMG. 

Majoritatea respondentilor sunt ingrijorati de cresterea pretului petrolului si produselor de larg consum, vazuta ca piedica pentru redresarea economica.

"Dintre principalele masuri pentru societatile lor, prima pe lista indicata de respondenti a fost «modificarea operatiunilor pentru a realiza eficiente de cost» (51 %), urmata de «imbunatatirea gestionarii lichiditatilor si a fondului de rulment» (42 %). Al treilea demers de interes a fost «exploatarea oportunitatilor de crestere prin tranzactii de succes» (36 %), un semn clar ca fuziunile si achizitiile sunt din nou in centrul interesului si pe numeroase agende de lucru", conform comunicatului.

Liderii in afaceri din Romania care au participat la sondaj au avut in general pareri similare celor exprimate de respondentii din alte tari cu privire la prioritatile urmarite in vederea redresarii economice.

"S-a pus totusi un mai mare accent pe nevoia de a imbunatati gestionarea lichiditatilor si a fondului de comert (subliniata ca prioritate de 19% dintre respondentii din Romania, comparativ cu 14% in cadrul intregului sondaj).

Liderii in afaceri din Romania au subliniat, de asemenea, nevoia de schimbare a operatiunilor pentru a realiza eficiente de cost (un aspect considerat important de 22% in Romania comparativ cu 17% la nivel global)".

Studiul arata ca societatile romanesti s-au adaptat in general bine la provocarile economice din ultimii ani, cand a avut loc tranzitia de la boomul economic post-aderare la recesiune.

Programul de reforme sustinut de FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala a dus la atenuarea dezechilibrelor si pregatirea terenului pentru adoptarea masurilor de redresare, insa autoritatile trebuie sa ia masuri pentru a imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene si a utiliza aceste fonduri pentru sustinerea proiectelor de infrastructura.

#europa, #euro, #studiu kpmg, #zona euro, #economii zona euro , #stiri FMI