Europa este pe punctul de a exploda. Toata lumea spune NU austeritatii

Luni, 23 Mai 2011, ora 11:34
3128 citiri
Europa este pe punctul de a exploda. Toata lumea spune NU austeritatii

Situatia din Europa devine alarmanta. Spania este zguduita de proteste, Grecia nu mai suporta masurile de austeritate, iar Portugaliei ii vine nota de plata a FMI. In timp ce toata lumea se revolta, FMI si partidele din conducere neaga realitatea. Cat vor mai suporta europenii taierea salariilor, cresterea impozitelor si disparitia locurilor de munca?

Spaniolii sfideaza interdictia protestelor

Zeci de mii de demonstranti din Spania au continuat zilele trecute protestele impotriva partidelor politice de la putere, conform Business Insider. Acest lucru se intampla in pofida interdictiei protestelor, demonstratiile continuand si in ajunul alegerilor regionale si municipale de pe 22 mai.

Aproximativ 28.000 de persoane, majoritatea tineri, au petrecut noaptea dintre 20 si 21 mai in Puerta del Sol, una dintre pietele centrale din periferia Madridului. Au ramas acolo cu toate ca interdictia asupra protestelor a intrat in vigoare la miezul noptii pe baza legilor aplicabile la sfarsitul campaniei electorale derulate in 13 din cele 17 regiuni ale Spaniei si in peste 8.000 de municipalitati.

Furia demonstrantilor este cauzata de esecul politicienilor de a relaxa austeritatea impusa populatiei. In plus, rata somajului in Spania a ajuns la 21%. In afara de plangerile economice, cererile protestantilor mai includ imbunatatirea sistemului judiciar, stoparea coruptiei politice si modificarea structurii electorale a Spaniei. Cel din urma aspect ar presupune, in primul rand, renuntarea la sistemul prin care candidatii sunt selectati in interiorul partidelor inainte de alegeri, inloc sa fie alesi direct de catre votanti.

In timpul protestelor, multi dintre locuitorii Madridului si-au lipit banda adeziva pe gura pentru a transmite faptul ca vor continua demonstratiile, chiar daca trebuie sa o faca in tacere.

"NU" restructurarii datoriilor in Grecia

Indiferent de cate ori Banca Centrala Europeana (BCE) sau primul ministru al Greciei au rejectat restructurarea, piata insista sa-i convinga de necesitatea acesteia. Inca o data, oficialii BCE si al doilea om din statul grec s-au facut de rusine refuzand restructurarea datoriilor cu ajutorul pietei de obligatiuni.

"Restructurarea datoriilor iese din discutie", a declarat Papandreou, primul ministru al Greciei. Grecia nu are alta optiune in afara continuarii planului fiscal, dupa cum crede membrul consiliului de guvernare a BCE, Ewald Nowotny. "Pentru BCE, directia este clara si unica: trebuie sa implementezi angajamentele pe care ti le-ai asumat".

Grecia ia in considerare taieri adanci din salariile angajatilor din sectorul public si noi cresteri de taxe aplicate unei game largi de produse pentru a se califica pentru obtinerea unui nou ajutor.

Planul poate include taierea bonusurilor angajatolor din companiile de stat. De asemenea, Guvernul ar putea sa scada nivelul pana la care nu se impoziteaza proprietatile sau profesiile libere sau chiar sa anuleze acest lucru. Alte masuri ar fi cresterea impozitului pentru bauturi si anumite tipuri de combustibil sau aplicarea unui TVA crescut pentru anumite game de produse.

80% din greci se opun austeritatii

Papandreou a promis zilele trecute ca va lua orice masuri necesare pentru a asigura o finantare cat mai mare pentru tara sa. "Grecia trebuie sa-i convinga pe toti de determinarea sa", a spus acesta.

80% dintre respondentii unui poll au declarat ca refuza sa mai faca alte sacrificii pentru atragerea de fonduri de la UE/FMI.

Dar primul-ministru a avertizat ca orice abatere de la plan poate duce la intrarea statului in default.

Sunt sanse foarte mari ca partidul care se opune masurilor de austeritate sa castige alegerile din Grecia. Nu este matematic posibil ca Grecia sa scape de aceste probleme in curand sau chiar vreodata prin adoptarea a mai multor masuri de austeritate.

Grecia este in recesiune in acest moment, Italia se indreapta in aceasta directie. Oricat de mult ar avea nevoie Grecia de reforme serioase in sectorul public, efectul pe termen scurt a adoptarii acestor masuri ar fi cresterea somajului.

Mai mult, Grecia are un mare dezavantaj din punct de vedere al productivitatii in fata Germaniei si Frantei, iar pentru a scapa de acesta ar trebui sa scada salariile. Bomboana de pe tort este dorinta lui Papandreou de a mari impozitul pe locuinte, pe consum si pe profesii libere.

Nota de plata FMI in Portugalia

FMI a aprobat un imprumut de 36,8 miliarde de dolari pentru Portugalia pentru a ajuta statul sa-si revina din epuizanta criza in care se afunda.

Finantarea totala a Portugaliei in 2011 va include aproximativ 12,6 miliarde de euro din partea Fondului si inca 25,2 miliarde euro din partea Uniunii Europene. Finantarea face parte din pachetul de salvare de 78 de miliarde de euro al FMI si UE.

"Pachetul de finantare este gandit astfel incat sa-i acorde Portugaliei o gura de oxigen", a spus FMI.

Confrom intelegerii cu FMI, Portugalia va trebui sa taie din cheltuieli, sa creasca impozitele, sa adopte reforme in sistemul judiciar si in campul muncii, si sa inceapta un plan ambitios de privatizare.

Intrebarea este cine crede ca aceste masuri inseamna finalul problemelor Portugaliei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bce, #crestere impozite, #fmi, #imprumut portugalia, #masuri austeritate, #proteste grecia, #proteste spania, #taieri salariu, #ue , #stiri FMI