Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa emergenta se va confrunta cu o incetinire semnificativa a cresterii economiei

Europa emergenta se va confrunta cu o incetinire semnificativa a cresterii economiei

Criza financiara mondiala a pus capat expansiunii economice prelungite a tarilor europene emergente, iar regiunea se confrunta in prezent cu o incetinire semnificativa a cresterii, atrage atentia Fondul Monetar International (FMI). "Desi bancile care opereaza in Europa emergenta au o expunere mica, in cazul in care au vreuna, la piata americana a creditelor cu grad mare de risc, bancile-mama ale acestora au fost afectate de turbulentele tot mai accentuate din Europa Occidentala", se spune in ultima editie a raportului World Economic Outlook, publicat de FMI.


Economiile Statelor Baltice, in crestere exploziva candva, se vor comprima in 2009, iar cresterea economica din alte tari europene se va tempera, pentru ca scaderea cererii din Europa Occidentala afecteaza exporturile, iar inflatia accentuata diminueaza castigurile si cheltuielile gospodariilor, potrivit FMI.


"Scaderea cererii externe si inasprirea conditiilor de finantare pun presiune pe investitii si exporturi, in timp ce consumul privat a scazut, din cauza scumpirii alimentelor si energiei", mai precizeaza raportul Fondului.


Cu toate acestea, nu toate vestile sunt proaste. Cererea interna s-a mentinut la un nivel solid, partial datorita creditarii rapide de la bancile straine, desi perspectivele privitoare la o continuare a intrarilor de capital s-au inrautatit.


Cererea interna a dus, insa, si la o inflamare a inflatiei, care s-a dublat in majoritatea tarilor, comparativ cu anul trecut si a ajuns la un nivel ce depaseste 10% in Statele Baltice, Turcia si Bulgaria.


"In timp ce veniturile reale au fost erodate de datoriile mari, de inflatie si de faptul ca bancile straine diminueaza creditarea, de teama dezechilibrelor, consumul privat si, intr-o mai mica masura, investitiile au crescut", potrivit FMI.


Fondul Monetar International a mai aratat ca bancile centrale ce opereaza cu rate de schimb flexibile  - precum cea din Romania - au putut actiona asupra presiunilor inflationiste, prin inasprirea politicii monetare. Cele cu rate fixe au, insa, un spatiu mai restrans de manevra.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 967 ori