Europa de Est, lovita grav de recesiune

Marti, 09 Iunie 2009, ora 13:45
1181 citiri
Europa de Est, lovita grav de recesiune

Prabusirea industriei si comertului in Europa de Est a impins economiile din aceasta zona in recesiune, in primul trimestru, conform datelor statistice publicate marti de Romania, Ungaria si Cehia, scrie Reuters, conform NewsIn.

Regiunea este grav afectata de criza financiara globala, care a blocat fluxul creditarii si a lovit grav cererea pentru bunuri.

Statisticile revizuite privind PIB-ul Ungariei arata o contractie anuala de 6,7% pentru primul trimestru, depasind estimarea preliminara de 6,4%. Acest nivel este cel mai slab inregistrat vreodata de Ungaria, de cand a inceput publicarea datelor statistice in 1996.

Tot conform datelor publicate marti, Ungaria a afisat un excedent comercial de 429 milioane euro in aprilie, dupa ce in martie nivelul se ridica la 502,6 milioane euro, conform datelor preliminare.

"Scaderea productiei industriale a dus la reducerea valorii indicilor", a declarat un statistician al KHS, Peter Szabo.

"Cheltuielile de consum ale gospodariilor au cunoscut de asemenea reduceri considerabil", a adaugat un alt statistician, Pal Poszonyi.

"Singurul lucru pozitiv este ca importurile au scazut mai mult decat exporturile, lucru cauzat de cererea scazuta", a adaugat acesta.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International (FMI).

Ungaria - care este o economie mica, dependenta de exporturi - a fost grav lovita de criza economica mondiala. Guvernul Ungariei se asteapta ca produsul intern brut sa scada intre 5 si 6% in 2009, peste asteptarile anterioare, din cauza incetinirii puternice a cresterii economice din Europa Occidentala.

O comprimare mai puternica ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare, peste cele 200 miliarde de forinti (898 milioane dolari) anuntate in februrie, pentru temperarea deficitului bugetar in linie cu termenii impusi de acordul din octombrie cu FMI.

In Cehia, biroul de statistica a confirmat raportul preliminar ce afisa o contractie anuala de 3,4% in primul trimestru din 2009. Datele separate privind inflatia au aratat ca preturile au avut o evolutie stabila in aprilie, sub estimarile pietei, ce miza pe o crestere de 0,1%.

"In ceea ce priveste PIB-ul, momentan avem mai multe informatii si putem spune ca nu este vorba doar de impactul negativ al comertului extern, ci si de scaderea accentuata a investitiilor straine in Cehia", a declarat David Marek, economist sef al companiei Patria Finance, citat de Reuters.

Economia Cehiei s-ar putea comprima in acest an cu 1-2%, mai rapid decat indicau previziunile anterioare, ce mizau pe o scadere a produsului intern brut cu 0,3%, potrivit bancii centrale.

Cresterea va atinge cel mai mic nivel in urmatoarele doua trimestre, iar economia Cehiei ar putea reveni pe crestere in 2010.

Cehia nu a fost afectata foarte grav de criza economica actuala, chiar daca moneda sa, coroana, a avut de suferit in ultimele saptamani, dupa ce a cunoscut o apreciere importanta in cursul verii.

O comprimare economica de 2% in 2009 ar putea adanci deficitul bugetar pana la 120 miliarde coroane cehesti (4,55 miliarde euro).

In ceea ce priveste Romania, produsul intern brut a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, conform Institutului National de Statistica, institutie ce a revizuit datele initiale, ce indicau o contractie de 6,4%.

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in aprilie cu 9,7% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii vanzarilor de carburanti si marfuri nealimentare.

Importurile au scazut cu 40% in aprilie, iar exporturile s-au redus cu 23% fata de luna similara din 2008, deficitul comercial al Romaniei reducandu-se pentru a saptea luna la rand, la 835,1 milioane euro.

#europa, #recesiune, #criza, #prabusire , #stiri FMI