Europa de Est a depasit cea mai dificila perioada a crizei

Vineri, 07 August 2009, ora 15:02
1083 citiri
Europa de Est a depasit cea mai dificila perioada a crizei

Europa de Est a depasit cea mai dificila perioada de criza economica si, desi unele state continua sa se confrunte cu riscuri, pachetele de sprijin financiar acordate de FMI si de Uniunea Europeana au redus amenintarea unui colaps regional, potrivit unei analize Reuters.

Dupa starea de panica semnalata incepand de anul trecut pe pietele emergente din Europa de Est a luat sfarsit, investitorii isi schimba atitudinea, de la una defensiva la una mai optimista, iesind la cumparaturi pentru a-si incarca portofoliile cu active performante.

Pericolele insa raman. Analistii considera ca o potentiala devalorizare abrupta a monedei letone sau o noua perioada de vanzari masive pe pietele emergente ca urmare a unei corectii pe bursele din Statele Unite ar putea determina o noua prabusire a valutelor si burselor din regiune, noteaza Reuters.

Totodata, raspandirea masiva a somajului si cresterea deficitelor bugetare vor impiedica economiile din regiune sa revina la cresterile economice de peste 6% pe an intalnite inainte de izbucnirea crizei.

Totusi, amenintarea "falimentului multinational", prabusirii transfrontaliere a sectoarelor bancare sau "varsarea" crizei dintr-un stat in intreaga regiune a disparut, datorita zecilor de miliarde de euro plasate in regiune de FMI si UE prin pachete de finantare acordate mai multor tari, printre care Romania, Ungaria si Ucraina, precum si ca urmare a lichiditatilor puse la dispozitia pietelor de catre bancile centrale.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa, #criza , #stiri FMI