Euro, la un nou minim record fata de francul elvetian

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:39
1099 citiri
Euro, la un nou minim record fata de francul elvetian

Moneda unica europeana a ajuns la un nou minim record fata de francul elvetian, dupa ce eforturile din Grecia pentru un consens politic privind salvarea finantelor tarii au subliniat riscul ca moneda unica europeana sa fie afectata de criza datoriilor suverane, transmite Reuters.

Acordul Finlandei pentru planul UE/FMI de sustinere a Portugaliei a ajutat euro sa recupereze o parte din pierderile fata de dolar, dar nu si fata de francul elvetian.

Euro a coborat la 1,2298 franci pe unitate, cel mai redus nivel de la crearea monedei unice europene.

Analistii considera ca euro este afectat de incertitudinile legate de criza datoriilor suverane din zona euro, iar scaderea sub nivelul de 1,4 dolari pe unitate este iminenta.

Investitorii anticipeaza ca autoritatile de la Atena vor avea dificultati in aplicarea unor noi masuri de austeritate, in conditiile in care principalul partid de opozitie a refuzat sa le sustina.

Un purtator de cuvant al guvernului elen a declarat ca Grecia nu are planuri imediate de a organiza un referendum referitor la masurile de austeritate, dezmintind astfel zvonurile aparute.

"Diferendele dintre partidele politice din Grecia au fara indoiala un efect negativ asupra euro", a declarat Adam Myers, analist la Credit Agricole.

El a aratat ca toata lumea se asteapta la o depreciere a monedei unice, astfel incat moneda a devenit mai sensibila la informatiile negative din zona euro.

Fata de moneda americana, euro a scazut cu 0,2%, la 1,4074 dolari pe unitate.

#euro, #franc elevetian, #curs valutar, #curs euro, #curs schimb , #stiri FMI