Estonia, al treilea stat est-european din zona euro?

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 23:47
1354 citiri
Estonia, al treilea stat est-european din zona euro?

Estonia va fi urmatoarea tara care va adera la zona euro, in contextul in care anii de prudenta fiscala au ajutat statul baltic sa isi revina mai rapid decat vecinele Letonia si Lituania, sustine un economist al Bancii Mondiale, citat de Bloomberg.

"Estonia face tot ce este posibil pentru a mentine deficitul sub 3% din PIB in acest an", a declarat Thomas Laursen, responsabilul Bancii Mondiale pentru Polonia si Statele Baltice.

"Estonia va fi urmatoarea tara care va adopta euro".

Fostul stat sovietic si-a redus bugetul, in detrimentul cererii interne, masura ce a amplificat recesiunea, pentru a asigura tranzitia valutara.

Guvernul considera ca aderarea la zona euro va sustine comertul si va incuraja investitiile, justificand constrangerile economice necesare pentru a trece testele bugetare.

Estonia va deveni cel de-al treilea stat est-european din zona euro, dupa Slovenia si Slovacia.

Declaratiile lui Laursen vin pe fondul estimarilor unui grup de analisti care considera ca Estonia va respecta termenul de aderare, stabilit pentru ianuarie 2011.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat in aceasta saptamana ca tara este pe drumul cel bun in ce priveste adoptarea monedei europene in 2011.

Nordea Bank AB, cel mai mare creditor din nordul Europei, a transmis pe 17 noiembrie ca tinta statului baltic de a adera la zona euro in 2011 este "un vis realist".

Regulile Uniunii Europene de aderare la zona euro prevad printre altele mentinerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB) si a datoriei publice sub 60% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#estonia, #zona euro, #banca mondiala , #stiri FMI