Estonia, al treilea stat est-european din zona euro?

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 23:47
1354 citiri
Estonia, al treilea stat est-european din zona euro?

Estonia va fi urmatoarea tara care va adera la zona euro, in contextul in care anii de prudenta fiscala au ajutat statul baltic sa isi revina mai rapid decat vecinele Letonia si Lituania, sustine un economist al Bancii Mondiale, citat de Bloomberg.

"Estonia face tot ce este posibil pentru a mentine deficitul sub 3% din PIB in acest an", a declarat Thomas Laursen, responsabilul Bancii Mondiale pentru Polonia si Statele Baltice.

"Estonia va fi urmatoarea tara care va adopta euro".

Fostul stat sovietic si-a redus bugetul, in detrimentul cererii interne, masura ce a amplificat recesiunea, pentru a asigura tranzitia valutara.

Guvernul considera ca aderarea la zona euro va sustine comertul si va incuraja investitiile, justificand constrangerile economice necesare pentru a trece testele bugetare.

Estonia va deveni cel de-al treilea stat est-european din zona euro, dupa Slovenia si Slovacia.

Declaratiile lui Laursen vin pe fondul estimarilor unui grup de analisti care considera ca Estonia va respecta termenul de aderare, stabilit pentru ianuarie 2011.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat in aceasta saptamana ca tara este pe drumul cel bun in ce priveste adoptarea monedei europene in 2011.

Nordea Bank AB, cel mai mare creditor din nordul Europei, a transmis pe 17 noiembrie ca tinta statului baltic de a adera la zona euro in 2011 este "un vis realist".

Regulile Uniunii Europene de aderare la zona euro prevad printre altele mentinerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB) si a datoriei publice sub 60% din PIB.

#estonia, #zona euro, #banca mondiala , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  9. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO
  10. Ce se întâmplă cu prețurile carburanților după majorarea accizelor din iulie. Expert: "Posibil să ne întoarcem la cele din primăvară"