Erste: Romania nu ar trebui sa aiba probleme cu finantarea datoriei externe scadente in 2009

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 18:27
1113 citiri
Erste: Romania nu ar trebui sa aiba probleme cu finantarea datoriei externe scadente in 2009

Romania nu ar trebui sa intampine probleme cu obtinerea finantarii pentru datoria externa scadenta in 2009, de 39,3 miliarde dolari, acoperita de rostogolirea in mare parte a datoriilor din sectorul privat si de acordul cu FMI si CE, arata un raport publicat miercuri de Erste, potrivit Newsin.

Astfel, in conditiile unei datorii pe termen scurt de 26,2 miliarde dolari si a unei datorii pe termen lung ce ajunge la scadenta in 2009 de 13,1 miliarde dolari, nevoia de refinantare a Romaniei ajunge la 39,3 miliarde dolari, arata analistii Erste in raport.

"Exista destule sanse ca cele opt tari din Europa Centrala si de Est (printre care si Romania, n.r.) sa isi reduca datoriile externe (detinute de sectorul privat), iar restul golului de finantare, in caz ca exista, sa fie finantat prin rezervele valutare si prin scaderea altor active externe.

Astfel, luand in considerare fondurile de la institutiile financiare internationale deja asigurate si asteptarile rezonabile privind rostogolirea datoriilor externe ajunse la scadenta, tarile din regiune nu ar trebui sa aiba probleme cu finantarea externa", se arata in raport.

Prognoza grupului austriac privind nevoia de refinantare, de 39,3 miliarde dolari, este mai redusa fata de cea a Fondului Monetar International (FMI), de 46,9 miliarde dolari, si usor sub cea a agentiei de evaluare financiara Fitch, de 40 miliarde dolari.

Din datoria externa pe termen lung cu maturitatea in 2009, cea a bancilor reprezinta 6 miliarde dolari, cea a guvernului 1,4 miliarde dolari, in timp ce datoria sectorului privat, cu exceptia celui bancar, se ridica la 5,7 miliarde dolari.

Analistii Erste se asteapta la cea mai mica rata de rostogolire a datoriilor ajunse la scadenta pentru companii, de 60%, si la o rata mai ridicata, de pana la 90% pentru sectorul bancar, in urma intelegerilor de la Viena si Bruxelles intre autoritatile din Romania, FMI si noua banci straine, pentru mentinerea expunerii pe Romania.

"Rata de rostogolire a datoriilor din sectorul guvernamental depinde in primul rand de atitudinea si sansele de a emite euroobligatiuni pe pietele externe anul acesta. Pentru tarile care au un program cu FMI, am presupus, in mod conservator, rate de rostogolire a datoriilor de 0% (FMI va rostogoli datoria guvernamentala externa la scadenta), astfel ca emisiunea de eurobonduri le-ar imbunatati pozitia financiara", se mai arata in raport.

Pe de alta parte, datoria externa totala bruta a Romaniei este estimata la 101,5 miliarde dolari, respectiv 56,8% din produsul intern brut (PIB), si cuprinde datoria externa pe termen scurt, de 26,2 miliarde dolari, datoria externa pe termen lung, de 52,8 miliarde dolari, si creditele interbancare, de 22,5 miliarde dolari.

Datoria externa pe termen lung apartine in cea mai mare parte bancilor (20,1 miliarde dolari), urmata de datoria externa a sectorului privat cu exceptia celui bancar, de 18,4 miliarde dolari, si de cea a sectorului guvernamental, de 14,3 miliarde dolari, se mai arata in raportul Erste Group.

Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat printr-o postare pe Facebook, că România a obținut un succes major în cadrul discuțiilor economice desfășurate la Bruxelles. Țara noastră...
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
O minciună conform căruia mari bănci americane ar fi pariat între 350 și 500 de miliarde de dolari pe prăbușirea economiei românești, circulă intens pe platforma X (fosta Twitter), dar...
#datorii, #erste, #finantare, #rata , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  2. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  3. ”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China dă rateuri: Putin primește o lovitură grea de la Beijing, de teama SUA
  4. Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
  5. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  6. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  7. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  8. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  9. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"
  10. Gabriel Țecheră (TTS) la Quarterly Report: „Profitul nostru din 2024 va fi dublu față de 2021”