EIU: majorarea TVA si a impozitului pe venit, iminenta

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 12:02
1615 citiri
EIU: majorarea TVA si a impozitului pe venit, iminenta

Majorarea TVA si a impozitului pe venit in 2010 este "inevitabila", astfel incat guvernul roman sa atinga tintele pe deficit bugetar agreate cu FMI, in ciuda impactului negativ pe care masurile il vor avea asupra cheltuielilor de consum, potrivit unui raport EIU remis NewsIn.

"Guvernul a stabilit unele masuri cu Comisia Europeana ca sa restranga deficitul bugetar la 6% din PIB (sau 6,5% din PIB dupa metodologia UE) in 2010, fata de intelegerea initiala, care prevedea o tinta de 3,6% din PIB. Acordul impune guvernului sa faca reduceri semnificative in salariile din sectorul public. Pare inevitabil ca guvernul sa fie obligat sa creasca TVA sau impozitul pe venit pentru a indeplini aceste tinte, in ciuda impactului negativ pe care masura il va avea asupra cheltuielilor de consum", arata raportul EIU.

Pentru 2009, tinta de deficit bugetar este de 7,3% din PIB, revizuita de la estimarea precedenta, de 4,6% din PIB.

Totodata, autoritatile romane au agreat cu FMI o estimare pentru contractia PIB cu 8-8,5% in acest an, fata de proiectia anterioara, de 4,1%.

"Pachetul (de finantare externa, n.r.) este supus conditionalitatii, care leaga eliberarea transelor FMI si UE de tintele pe deficitul bugetar si cere guvernului sa reduca cheltuielile cu salariile in sectorul public. (...) Cu toate ca FMI va fi de acord cu deficite mai mari in 2009 si in 2010 fata de acordul initial, UE ar putea insa sa puna presiune asupra Romaniei pentru a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2011", mai arata raportul.

De asemenea, analistii se asteapta la tensiuni sociale, pe fondul inrautatirii conditiilor economice si a cresterii ratei somajului (estimata la 7,6% la finalul acestui an), dar si la conflicte in coalitia la guvernare odata cu apropierea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

"Declinul popularitatii guvernului si inrautatirea situatiei economice vor creste riscul tensiunilor sociale. Posibilitatea unor noi alegeri in urmatorii doi ani sau formare unei noi coalitii dupa alegerile prezidentiale nu poate fi exclusa", sustine raportul EIU.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, analistii EIU estimeaza o ajustare pana la 4,8% din produsul intern brut (PIB) la finalul lui 2009, urmand ca, in 2010, deficitul balantei de plati sa ajunga la 4,9% din PIB.

Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei ajunsese la 12,3% din PIB.

 

#balanta, #bugetar, #conditii, #cont, #curent, #deficit, #economice, #impozit, #pib, #plati, #somaj, #tva, #venit , #stiri FMI