Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia Ungariei s-ar putea comprima cu pana la 6%

Economia Ungariei s-ar putea comprima cu pana la 6%

Guvernul Ungariei se asteapta ca produsul intern brut (PIB) sa scada intre 5 si 6% in 2009, peste asteptarile anterioare, din cauza incetinirii puternice a cresterii economice din Europa Occidentala, a declarat vineri secretarul de stat al ministerului finantelor, Laszlo Keller, relateaza Reuters.

Ministrul finantelor, Janos Veres, anuntase anterior ca economia se va comprima peste estimarile guvernului, de 3,5%, din cauza performantelor financiare slabe ale pietelor europene.

"Ne putem gandi la o comprimare cu 5-6% a economiei", a declarat Keller pentru postul public de televiziune, adaugand ca o astfel de prognoza este realista, avand in vedere conditiile economice curente.

Noile estimari sunt in linie cu perspectiva acordata luni de agentia de evaluare Standard and Poor's, cand a redus ratingul Ungariei pentru credite pe termen lung in valuta si forinti, avand o perspectiva negativa, din cauza deteriorarii indicatorilor economici si fiscali.

O comprimare mai puternica ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare
, peste cele 200 miliarde de forinti (898 milioane dolari) anuntate in februrie, pentru temperarea deficitului bugetar in linie cu termenii impusi de acordul din octombrie cu Fondul Monetar International (FMI), pentru un imprumut de 25,1 miliarde dolari.

"Am spus in repetate randuri ca deficitul bugetar trebuie mentinut sub nivelul de 3% din PIB, in orice circumstante, asa ca toate cheltuielile trebuie reduse pentru ca acest nivel sa fie atins", a mai spus Keller.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 898 ori
Citeste mai multe despreeconomie Ungaria deficit guvern Keller