Economia Spaniei s-a comprimat la finalul lui 2009

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 15:42
2081 citiri
Economia Spaniei s-a comprimat la finalul lui 2009

Economia Spaniei s-a comprimat in ultimele trei luni ale anului trecut pentru al saptelea trimestru consecutiv, accentuand discrepanta fata de zona euro si intensificand presiunile asupra deficitului bugetar, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,1% in perioada analizata, marcand un declin de 3,1% fata de aceeasi perioada din 2008, arata estimarile publicate, vineri, de banca centrala.

In contextul in care se confrunta cu cea mai mare rata a somajului din zona euro si cu un nou an de comprimare economica, Spania a inregistrat o crestere a costurilor de creditare, investitorii fiind ingrijorati de eforturile necesare reducerii datoriei.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Spaniei se va comprima cu 0,6% in acest an, de doua ori mai mult decat estima guvernul, in contextul in care economia zonei euro ar putea creste cu 1%.

"Este foarte posibil ca PIB-ul sa nu creasca nici in 2010 si nici in 2011", a declarat Alfredo Pastor, fost ministru adjunct de finante.

"Datoriile sunt foarte mari, bancile au un nivel limitat de creditare, iar economia va avea nevoie de timp pentru a-si reveni".

In incercarea de a evita problemele Greciei, guvernul spaniol a anuntat ca va reduce cheltuielile cu 50 miliarde euro, pentru a aduce deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2013, de la nivelul din 2009, de 11,4%.

Planurile de atingere a limitei de deficit impuse de Uniunea Europeana sunt bazate pe estimarea guvernului, ce prevede un ritm de crestere de 3,1% in 2013, fata de nivelul estimat de FMI, de 1,7%.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, # spania, # cheltuieli, # datorii, # pib , #stiri FMI