Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia Spaniei s-a comprimat la finalul lui 2009

Economia Spaniei s-a comprimat la finalul lui 2009

Economia Spaniei s-a comprimat in ultimele trei luni ale anului trecut pentru al saptelea trimestru consecutiv, accentuand discrepanta fata de zona euro si intensificand presiunile asupra deficitului bugetar, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,1% in perioada analizata, marcand un declin de 3,1% fata de aceeasi perioada din 2008, arata estimarile publicate, vineri, de banca centrala.


In contextul in care se confrunta cucea mai mare rata a somajului din zona euro si cu un nou an de comprimare economica, Spania a inregistrat o crestere a costurilor de creditare, investitorii fiind ingrijorati de eforturile necesare reducerii datoriei.


Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Spaniei se va comprima cu 0,6% in acest an, de doua ori mai mult decat estima guvernul, in contextul in care economia zonei euro ar putea creste cu 1%.


"Este foarte posibil ca PIB-ul sa nu creasca nici in 2010 si nici in 2011", a declarat Alfredo Pastor, fost ministru adjunct de finante.


"Datoriile sunt foarte mari, bancile au un nivel limitat de creditare, iar economia va avea nevoie de timp pentru a-si reveni".


In incercarea de a evita problemele Greciei, guvernul spaniol a anuntat ca va reduce cheltuielile cu 50 miliarde euro, pentru a aduce deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2013, de la nivelul din 2009, de 11,4%.


Planurile de atingere a limitei de deficit impuse de Uniunea Europeana sunt bazate pe estimarea guvernului, ce prevede un ritm de crestere de 3,1% in 2013, fata de nivelul estimat de FMI, de 1,7%.


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1835 ori