Economia Romaniei ar putea creste cu peste 3% in 2010

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 11:05
1370 citiri
Economia Romaniei ar putea creste cu peste 3% in 2010

Romania ar putea avea o crestere economica de peste 3% in 2010 si se va incadra in tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB, in conditiile respectarii acordului cu FMI, de la care ar trebui sa atraga insa toate transele, a declarat marti seara presedintele Intesa Sanpaolo Bank Romania.

"Romania ar putea sa realizeze o crestere economica care sa depaseasca actualul consens de 1-1,5%. Cred ca Romania poate depasi 3% in acest an. Zilnic se revizuiesc proiectiile", a spus Giovanni Ravasio, presedinte al Intesa Sanpaolo Bank Romania si consilier pe probleme UE.

In acelasi timp, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca Romania ar putea inregistra o crestere economica mai ridicata decat estimarea actuala, dar atrage atentia ca evolutia va depinde in mare masura de economia globala.

"In economia europeana sunt semnale legate de recuperare si, asa cum am crescut si am regresat odata cu economia europeana, daca tarile unde Romania apare in piete isi revin, atunci si cresterea noastra economica ar putea fi mai mare decat estimarea de acum", a precizat Vladescu marti seara la cina organizata de Unimpresa.

Ravasio si-a exprimat increderea ca revenirea economiei va fi sustinuta si de o redresare economica la nivel international, in Statele Unite si Asia, nu numai in Uniunea Europeana, si a precizat ca semnalele de relansare a economiei romanesti se vad si in revenirea productiei industriale si estimarile privind cresterea exporturilor, mai ales catre tarile din UE.

"Punctul cel mai scazut al activitatii economice a fost atins la jumatatea lui 2009 sau in trimestrul III. (...) Conjunctura previziunilor este una extrem de favorabila Romaniei", a adaugat Ravasio.

El a atras atentia asupra efectelor ce se vor mai resimti asupra somajului si a creditelor neperformante. De asemenea, Ravasio a subliniat necesitatea cresterii ponderii veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).

"Romania are cel mai redus procent al veniturilor din PIB la nivelul UE, de circa 30%, si este sub tari recunoscute drept prudente din acest punct de vedere, ca Irlanda", a explicat el.

Ravasio considera ca acest raport ar trebui sa creasca in urmatorii ani, pentru a rambursa datoriile catre Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si pentru a finanta volume mai ridicate de investitii, nu numai in infrastructura. Pe de alta parte, Ravasio sustine ca Romania ar trebui sa primeasca toate transele din acordul incheiat cu FMI.

"Cred ca Romania va merge mai departe cu finantarea de la FMI, pana la finalul programului. Am vazut comentarii in ultima perioada pe aceasta tema, dar (ipoteza, n.r.) prezinta riscuri", a explicat Ravasio.

El a mai spus ca intreruperea finantarii ar putea fi primita ca un semnal negativ, in sensul nerespectarii programului, dar ar putea da un semnal pozitiv daca mesajul va fi unul de anticipare a refacerii bugetare si daca va indica posibilitatea tarii de a merge mai departe pe cont propriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#crestere, #deficit, #fmi, #intesa, #revenire, #romania, #transe , #stiri FMI