Economia Romaniei ar putea creste cu peste 3% in 2010

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 11:05
1370 citiri
Economia Romaniei ar putea creste cu peste 3% in 2010

Romania ar putea avea o crestere economica de peste 3% in 2010 si se va incadra in tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB, in conditiile respectarii acordului cu FMI, de la care ar trebui sa atraga insa toate transele, a declarat marti seara presedintele Intesa Sanpaolo Bank Romania.

"Romania ar putea sa realizeze o crestere economica care sa depaseasca actualul consens de 1-1,5%. Cred ca Romania poate depasi 3% in acest an. Zilnic se revizuiesc proiectiile", a spus Giovanni Ravasio, presedinte al Intesa Sanpaolo Bank Romania si consilier pe probleme UE.

In acelasi timp, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca Romania ar putea inregistra o crestere economica mai ridicata decat estimarea actuala, dar atrage atentia ca evolutia va depinde in mare masura de economia globala.

"In economia europeana sunt semnale legate de recuperare si, asa cum am crescut si am regresat odata cu economia europeana, daca tarile unde Romania apare in piete isi revin, atunci si cresterea noastra economica ar putea fi mai mare decat estimarea de acum", a precizat Vladescu marti seara la cina organizata de Unimpresa.

Ravasio si-a exprimat increderea ca revenirea economiei va fi sustinuta si de o redresare economica la nivel international, in Statele Unite si Asia, nu numai in Uniunea Europeana, si a precizat ca semnalele de relansare a economiei romanesti se vad si in revenirea productiei industriale si estimarile privind cresterea exporturilor, mai ales catre tarile din UE.

"Punctul cel mai scazut al activitatii economice a fost atins la jumatatea lui 2009 sau in trimestrul III. (...) Conjunctura previziunilor este una extrem de favorabila Romaniei", a adaugat Ravasio.

El a atras atentia asupra efectelor ce se vor mai resimti asupra somajului si a creditelor neperformante. De asemenea, Ravasio a subliniat necesitatea cresterii ponderii veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).

"Romania are cel mai redus procent al veniturilor din PIB la nivelul UE, de circa 30%, si este sub tari recunoscute drept prudente din acest punct de vedere, ca Irlanda", a explicat el.

Ravasio considera ca acest raport ar trebui sa creasca in urmatorii ani, pentru a rambursa datoriile catre Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si pentru a finanta volume mai ridicate de investitii, nu numai in infrastructura. Pe de alta parte, Ravasio sustine ca Romania ar trebui sa primeasca toate transele din acordul incheiat cu FMI.

"Cred ca Romania va merge mai departe cu finantarea de la FMI, pana la finalul programului. Am vazut comentarii in ultima perioada pe aceasta tema, dar (ipoteza, n.r.) prezinta riscuri", a explicat Ravasio.

El a mai spus ca intreruperea finantarii ar putea fi primita ca un semnal negativ, in sensul nerespectarii programului, dar ar putea da un semnal pozitiv daca mesajul va fi unul de anticipare a refacerii bugetare si daca va indica posibilitatea tarii de a merge mai departe pe cont propriu.

Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
La nivelul Ministerului Finanţelor nu s-au purtat niciun fel de discuţii pentru ca impozitul pe venit să crească la 16% şi nici pentru creşterea TVA din 2025, susține Marcel Boloş. "La...
#crestere, #deficit, #fmi, #intesa, #revenire, #romania, #transe , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  4. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  7. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  8. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  9. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  10. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia