Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia romaneasca revine pe plus in 2010

Economia romaneasca revine pe plus in 2010

Se estimeaza ca economia Romaniei va reveni pe crestere in 2010. Transele eliberate de FMI, UE si Banca Mondiala precum si alte institutii financiare internationale vor acoperi in urmatoaele 24 de luni deficitul financiar al tarii, se arata in raportul Jones Lang LaSalle pentru trimestrul al doilea al acestui an.

Anul 2009 este unul electoral, alegerile europarlamentare s-au desfasurat in iunie, la care au participat doar 27% dintre electori, in timp ce alegerile prezidentiale au fost anuntate pentru sfarsitul lunii noiembrie.

Analistii Jones Lang LaSalle comenteaza ca, de obicei, alegerile pot distrage atentia autoritatilor locale de la reforma economica, afectand in mod negativ interesul investitorilor straini.

In ce priveste volumul investitiilor in active imobiliare realizate in prima jumatate a anului, acesta a ramas la un nivel scazut din cauza diferentelor dintre pretul asteptat de vanzatori si cel oferit de cei cativa investitori oportunisti activi pe piata.

"In Europa, ajustarea preturilor a incurajat redirectionarea catre piete mai stabile si transparente din Europa de Vest, in special in Marea Britanie. Pentru a convinge fondurile de investitii interesate de piata romaneasca sa actioneze, este necesara o noua ajustare a preturilor din partea vanzatorilor/dezvoltatorilor.

Tototada, a doua jumatate a anului 2009 va aduce livrarea pe piata a catorva proiecte importante care pot atrage interesul investitorilor institutionali", mai apreciaza analistii citati.

Referitor la investitiile straine, sursa mentionata arata ca in ultimii trei ani s-au inregistrat valori record ale investitiilor straine: 2006 - 9 miliarde euro, 2007 - 7,2 miliarde euro si 2008 - 9 miliarde euro. Anul trecut investitia straina in Romania a inregistrat o crestere de 24,5% in comparatie cu anul anterior, acoperind 53,5% din deficitul de cont.

Investitia straina care in anii anteriori a ajutat la cresterea consumului va inregistra o scadere abrupta, mai prognozeaza analistii citati.

In primele patru luni din acest an investitia straina a atins 2 miliarde euro, o scadere cu 44% in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior (3,7 miliarde euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1109 ori