Economia Greciei va reincepe sa creasca in T3

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 14:49
1568 citiri
Economia Greciei va reincepe sa creasca in T3

Economia Greciei va iesi din recesiunea acutizata de masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International si va reincepe sa creasca in al treilea trimestru al acestui an, sustinuta de avansul exporturilor, a declarat ministrul elen al Dezvoltarii, citat de Reuters, anunta Mediafax.

Exporturile au crescut cu 8% anul trecut, in pofida unei scaderi economice accentuate, estimata la 4,2%, a afirmat ministrul elen al Dezvoltarii, Mihalis Chrysohoidis, intr-un interviu acordat Reuters. El considera cresterea exporturilor ca fiind "un nou miracol".

Ministrul a adaugat ca in cel de-al treilea trimestru vor incepe sa apara primele semne de crestere economica.

"Obiectivul nostru este ca in acest an sa avem o contributie a exporturilor la Produsul Intern Brut (PIB) mai mare cu un punct procentual", a mentionat oficialul elen.

Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI) anticipeaza ca economia elena va reincepe sa creasca in al patrulea trimestru, iar pe ansamblul acestui an, PIB va cobori cu 3%.

Chrysohoidis estimeaza ca turismul, unul dintre motoarele economiei, isi va reveni dupa doi ani de declin, in conditiile in care europenii, incurajati de imbunatatirea situatiei economice din tarile lor, vor reveni la vara in Grecia.

Grecia are dreptul la alocarea a 22 de miliarde de euro, in ajutoare regionale, din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013.

"Principala prioritate este de a absorbi mai multe fonduri de dezvoltare europene", a spus Chrysohoidis.

In plus, autoritatile de la Atena vor lansa un fond mixt, public si privat, destinat sprijinirii dezvoltarii si antreprenoriatului, care va asigura cinci miliarde de euro in imprumuturi si garantii pe doi ani pentru promovarea unor afaceri noi si inovative.

Alte initiative guvernamentale privesc sprijinirea angajarilor de tineri si imbunatatirea mediului investitional prin simplificarea procedurilor de demarare a afacerilor.

Chrysohoidis enumera printre cele mai mari amenintari la adresa strategiei de crestere a guvernului tensiunile sociale si atitudinea pesimista a populatiei.

Grecia a acceptat anul trecut un acord de imprumut in valoare de 110 miliarde de euro de la UE si FMI, pentru a evita colapsul financiar.

In schimbul ajutorului, Atena a promis implementarea unor masuri drastice de austeritate.

 

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#economie, #grecia, #crestere, #exporturi, #masuri , #stiri FMI