Economia Bulgariei este mai expusa crizei financiare decat sistemul bancar

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 10:25
1539 citiri
Economia Bulgariei este mai expusa crizei financiare decat sistemul bancar

Economia Bulgariei este mai vulnerabila efectelor crizei financiare internationale decat sistemul bancar al fostului stat comunist, potrivit analistilor de la Sofia, citati de AFP. "In ultimii ani, economia Bulgariei a beneficiat de un context mondial extrem de favorabil, atragand investitii straine masive. Insa acum, Bulgaria trebuie sa faca fata efectelor negative ale temperarii cresterii economice mondiale", a spus un analist al Instititutului de Economie de Piata din Sofia, Dimitar Chobanov. Exista deja indicii ca anumite proiecte de investitii vor fi suspendate sau anulate si ca exporturile catre tarile Europei de Vest se vor diminua, din cauza recesiunii, a spus acesta.


Comisia Europeana a admis luni ca Uniunea Europeana, confruntata cu cea mai severa criza financiara a ultimelor decenii, se afla in recesiune, iar pentru anul 2009 este estimata stagnare a cresterii economice.

Executivul european preconizeza o crestere economica a Bulgariei cu 4,5% in 2009, in scadere fata de estimarea precedenta de 6,5%, in timp ce guvernul de la Sofia estimeaza o crestere de 4,7%.


Vicepresedinta Bancii Mondiale, Kristalina Gheorghieva, a semnalat vulnerabilitatea economiei Bulgariei, care exporta 65% din produse in UE. Cu toate acestea, Turcia si Grecia, doua dintre pietele principale de desfacere ale Bulgariei, nu se confrunta cu pericolul unei recesiuni.


Spre deosebire de Ungaria si Romania, proiectul de buget al Bulgariei pentru 2009 tinteste un excedent de cel putin 3% din produsul intern brut, in contextul politicii monetare stricte impuse in 2007 de Fondul Mondial de Investitii (FMI). Cu toate acestea, cel mai mare risc il reprezinta deficitul de cont curent al Bulgariei, de 24% din PIB in 2008. In august, datoria externa a Bulgariei era de 98,8% din PIB.