Dobanda la FMI ne va costa in fiecare an de 4 ori bugetul Turismului

Luni, 16 Martie 2009, ora 13:36
1316 citiri
Dobanda la FMI ne va costa in fiecare an de 4 ori bugetul Turismului

In cazul in care va semna un acord pentru finantare internationala, Romania ar putea plati FMI o dobanda de cel putin 3%, sustine Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L si consilier al primului ministru.

Astfel, daca imprumutam 10 miliarde de euro de la FMI, dobanda ar putea depasi 300 milioane euro pe an. In functie de perioada de gratie si suma acordata, dobanzile ar putea urca si mai mult, scrie Business Standard.

Suma este de aproape patru ori mai mare decat bugetul adoptat pentru Ministerul Turismului si de trei ori mai mare decat bugetele Camerei Deputatilor si Senatului pe 2009.

Din momentul aderarii la Uniunea Europeana si pana in prezent, Romania a reusit sa absoarba din fondurile comunitare doar 176 de milioane de euro, suma care acopera putin peste jumatate din valoarea dobanzilor pe care le vom plati intr-un singur an pentru imprumutul FMI.

Potrivit sefului statului, imprumutul este o centura de siguranta, acesta urmand sa fie contractat pentru a avea de unde sa tragem bani daca ajungem in situatia de a avea nevoie de ei. Daca-i imprumutam si se dovedeste intre timp ca nu aveam nevoie de acei bani, dobanzile aferente creditului tot se vor plati.

In urma cu mai putin de o luna, Guvernul a propus reducerea cheltuielilor bugetare prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare si eliminarea a 18 sporuri si indemnizatii cu 1,62 miliarde lei, suma cu putin mai mare decat dobanzile anuale pe care le vom plati pentru un imprumut de care s-ar putea sa nu avem nevoie.

Cu 300 de milioane euro se mai poate acoperi o treime din efortul bugetar necesar in cazul majorarilor salariale cu 50% pentru profesori sau s-ar putea asigura jumatate din bugetul necesar pentru cresterea pensiilor, in conformitate cu promisiunile facute in campania electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda, # fmi, # buget, # turism, # stolojan, # imprumut , #stiri FMI