Directorul FMI considera inteleapta decizia Romaniei de a coopera in continuare cu Fondul

Marti, 30 Martie 2010, ora 13:13
1159 citiri
Directorul FMI considera inteleapta decizia Romaniei de a coopera in continuare cu Fondul

Directorul FMI Domninique Strauss-Kahn considera "foarte inteleapta" decizia Romaniei de a continua cooperarea cu Fondul si dupa incheierea acordului aflat acum in derulare, acesta aratand ca FMI va decide, la finalul acestui acord, impreuna cu Guvernul roman, care este cea mai buna cale de urmat, informeaza NewsIn.

In cadrul intalnirii de la Palatul Cotroceni dintre seful statului roman si delegatia FMI, condusa de directorul institutiei, Dominique Strauss-Kahn, presedintele Basescu a sustinut ca Romania doreste o cooperare pe termen lung cu FMI, dupa incheierea actualului acord.

"Cel mai probabil va vom cere un acord stand by de asistenta sau o linie flexibila de credit", a spus Basescu.

"Cred ca este foarte intelept si suntem pregatiti pentru asta.

Romania a fost in multe ocazii una dintre primele tari care au cerut asistenta din partea FMI si cred ca este foarte corect a incerca sa cauti asistenta FMI cat mai repede posibil decat sa astepti un timp indelungat..", a declarat directorul FMI, ca raspuns la propunerea lansata de seful statului roman.

"Inainte de a fi prea tarziu", a intervenit Basescu.

"Exact, cateodata tarile prefera sa evite sa discute cu FMI, neintelegand ca noi suntem aici pentru a incerca sa ajutam si cateodata asteapta prea mult, iar situatia este apoi mult mai dificil de administrat.

Nu este cazul Romaniei, care cred ca a fost foarte eficace. Sa continuam cu programul la care lucram acum si la finalul acestui program o sa vedem cu Guvernul dumneavoastra care este cea mai buna cale de urmat", a continuat Strauss-Kahn.

Traian Basescu a spus ca in acest moment, privind la modul in care se deruleaza acordul cu FMI, exista probleme nerezolvate de partea romana, subliniind inca ca Guvernul de la Bucuresti este foarte determinat sa indeplineasca toate obligatiile stipulate in acord.

"Daca ne uitam la modul in care programul se desfasoara acum in Romania, trebuie sa accept ca in acest moment inca avem niste lucruri de rezolvat pentru a indeplini obligatiile asumate in acord, dar Guvernul este extrem de determinat sa indeplineasca toate obligatiile.

Am niste dubii legate de veniturile la buget pe primele doua luni, dar in conditiile in care luna a treia este in acord cu asteptarile noastre, vom vedea cum merg lucrurile in urmatoarele luni si in aprilie-mai, cand misiunea de evaluare FMI va fi in Bucuresti vom stabili pasii viitori, oricum", a spus Basescu.

"Asta este rezonabil. Evident, de la inceputul acestui an cheltuielile au fost mai ridicate si deficitul a crescut putin.

Dar vom vedea exact la prima evaluare care vine in cateva saptamani unde stam.

In aceasta dimineata in discutia cu primul-ministru am inteles ca exista un angajament din partea autoritatilor romane de a lua deciziile necesare asa ca nu sunt ingrijorat", a raspuns directorul FMI.

"Simtim pe pielea noastra realitatile opozitiei la reforma", a continuat Traian Basescu, restul discutiei dintre seful statului roman si directorul FMI desfasurandu-se cu usile inchise.

In debutul intalniri dintre presedintele Romaniei, guvernatorul BNR si delegatia FMI, Traian Basescu a apreciat prezenta directorului FMI la Bucuresti ca pe "un semnal foarte puternic al Fondului".

"Pentru un francez a veni in Romania este mereu ceva special pentru ca este singura parte din Europa de Est unde oamenii vorbesc franceza foarte bine si asta este o placere pentru mine.

Noi incercam sa va ajutam cat de mult putem si cred ca suntem pe drumul cel bun.

Desigur, situatia economica este dificila si poate sunt niste scapari in ce priveste domeniul fiscal si trebuie sa avem grija de aceste lucruri, dar cred ca lucrurile sunt in regula si atata vreme cat considerati ca ajutorul nostru este binevenit cred ca avem perspective bune", a adaugat directorul FMI Domninique Strauss-Kahn.

Presedintele Traian Basescu i-a spus marti directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, ca Romania doreste o cooperare pe termen lung cu FMI, dupa incheierea actualului acord, vizand pentru viitor un acord stand by de asistenta sau o linie flexibila de credit.

Basescu inaintase aceasta varianta si saptamana trecuta, la o reuniune a Camerei de comert romano-americane.

"Sigur, nu neaparat avem nevoie de finantare de la FMI, deci nu estimez ca vom avea nevoie de un nou acord stand-by, dar vom ramane intr-un acord de asistenta atat cu FMI, cat si cu Banca Mondiala.

Obiectivele acestei colaborari cu institutii ca Fondul si Banca Mondiala vor fi cele care decurg din calitatea noastra de membru al Uniunii Europene, deci programele pe care le vom dezvolta cu Fondul si cu Banca Mondiala vizeaza in primul rand asistenta tehnica si vor avea ca obiective cele care vor rezulta din noua strategie UE 2020, obiectivele pe care le avem de indeplinit in programul de convergenta si utilizarea cu prioritate a fondurilor de la Uniunea Europeana", a explicat Traian Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#director, #fmi, #fondul , #stiri FMI