Diaconescu: Romania isi evalueaza optiunile de sprijin financiar extern

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 09:07
1217 citiri
Diaconescu: Romania isi evalueaza optiunile de sprijin financiar extern

Romania isi evalueaza optiunile in obtinerea de sustinere financiara externa, orientandu-se atat spre FMI, cat si spre ajutorul european, a declarat marti ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, intr-un interviu pentru Reuters.

Diaconescu a discutat cu Reuters la Berlin, unde se afla in vizita, dupa ce ministrul german de externe a confirmat ca Bucurestiul discuta cu FMI pentru obtinerea unui ajutor financiar, avand in vedere se confrunta cu probleme de lichiditati, din cauza ca s-a bazat pe finantarea externa in contextul crizei mondiale a creditelor.

Guvernul roman a refuzat initial sa comenteze informatiile potrivit carora este in discutii pentru obtinerea unui imprumut de la FMI, spunand doar ca o echipa a sa se afla la Washington pentru discutii despre evolutiile economice. "Am discutat despre posibilitatile de finantare a tarii mele", a spus Diaconescu, referindu-se la convorbirile purtate cu ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.

"Problema care se pune este nu numai de a lua in calcul sprijinul FMI, ci si de a beneficia de un sprijin european", a spus Diaconescu. "Deocamdata, Romania (evalueaza cum) - in cazul in care ar fi necesar - ar trebui sa obtina sprijin financiar.

Dar nu numai de la FMI, sunt suficiente banci europene care ar trebui luate in considerare", a precizat seful diplomatiei. Diaconescu a refuzat sa spuna ce suma va tinti Romania in discutiile cu FMI si nici nu a detaliat la care banci europene se refera, precizeaza Reuters.

"Nu suntem intr-o faza in care sa avansam o anumita suma de bani", a explicat seful diplomatiei. "Deocamdata, nu stim care ar putea fi suma sau pragul, pentru ca tocmai am aprobat bugetul in Romania. Acest buget are anumite capacitati si oportunitati in ceea ce priveste finantarea deficitului", a explicat el.

De la accelerarea crizei financiare, in octombrie, comenteaza Reuters, Romania s-a transformat din tara UE cu cea mai mare crestere economica intr-una din cele mai vulnerabile pe masura ce indatorarea mare in valuta forte si deficitul bugetar au antrenat dezechilibre externe.

Guvernul de centru-stanga de la Bucuresti deja a abordat UE in legatura cu un posibil ajutor financiar. Dupa ce la alegerile parlamentare din noiembrie a obtinut puterea cu promisiuni ce implicau cheltuieli sociale, coalitia se lupta sa reduca cheltuielile bugetare pentru a se incadra in pragul de 3% din PIB cerut de UE pentru deficitul bugetar, explica Reuters.

Diaconescu a mai spus in interviul pentru Reuters ca actuala criza economica a complicat, de asemenea, eforturile Romaniei de a incheia intr-un viitor apropiat un contract de cateva miliarde de euro pentru cumpararea de avioane militare multirol in vederea inlocuirii flotei sale de MiG-uri, ce dateaza din perioada sovietica. 

#buget, #deficit, #imprumut , #stiri FMI