Dezacordul FMI cu Romania

Luni, 23 Mai 2005, ora 00:19
1234 citiri

Tacere. Acesta este cuvantul care descrie perfect stadiul negocierilor dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI). Autoritatile nu mai sufla nici un cuvant despre soarta Acordului cu FMI. Va fi semnat sau va fi rupt? Aceasta este intrebarea.

Analistii economici cred ca recentele declaratii ale comisarului european pentru politici economice si monetare, Joaquin Almunia, ca Acordul cu FMI nu mai este esential pentru admiterea Romaniei in UE inseamna practic o unda verde pentru ruperea lui. Reamintim ca discutiile pe marginea revizuirii memorandumului de politici monetare au inceput inca din ianuarie, dar drumul pana la incheierea unui nou acord pare a fi din ce in ce mai lung.

Guvernul poate privi relaxat ruperea Acordului cu FMI

Radu Craciun, analist sef la ABN AMRO, ne-a declarat ca "exista o opinie apropiata intre Guvern si FMI vizand nivelul incasarilor bugetare in urma introducerii cotei unice. Acestea sunt estimate a se afla la un nivel usor peste 29%". Cu toate acestea, analistul economic crede ca "principalul punct de dezacord rezida in faptul ca FMI considera ca un nivel al cheltuielilor bugetare undeva la 30% este nerealist de mic pentru o tara europeana". El ne-a mai spus ca, "daca mai luam in considerare si cheltuielile suplimentare generate incepand cu 2006 de intrarea in UE si care se vor ridica la un nivel in jur de 2,5%, rezulta pericolul ca deficitul bugetar al Romaniei sa depaseasca 3% incepand cu 2006".

Craciun apreciaza ca acesta este motivul pentru care FMI considera ca incasarile bugetare ar trebui sa fie mai mari si de aceea recomanda fie cresterea TVA, fie cresterea cotei unice la 19%.

Pe de alta parte insa, analistul arata ca ambele solutii "sunt greu de acceptat din punct de vedere politic" si acest lucru il face sa nu vada "o solutie imediata la impasul negocierilor cu FMI". De altfel, el a mai precizat ca "semnalul venit recent de la comisarul UE pentru politici monetare, conform caruia un acord cu FMI nu mai este esential pentru admiterea Romaniei in UE, ar putea sa faca Guvernul sa priveasca mai relaxat o intrerupere a acordului".

Sa semnam noul acord, dar nu in orice forma

Analistul economic, fostul mare bancher Bogdan Baltazar este mult mai optimist in legatura cu viitorul relatiilor Romaniei cu FMI, desi crede ca "ar trebui sa semnam acordul, dar nu oricum". El ne-a spus ca spera ca "FMI sa renunte la cerintele aberante" (majorarea TVA sau a cotei unice - n.red.) si acordul sa fie parafat cat mai curand. Pe de alta parte insa, el crede ca acordul aflat in negociere ar trebui sa fie ultimul incheiat vreodata cu FMI. Analistul economic mai arata ca "declaratia lui Almunia ne da o pozitie buna in negocieri". In opinia lui Baltazar, "problema fundamentala - un deficit cat mai mic - este rezolvabila. Singurul lucru care ar putea sa reprezinte subiect de discutie cu FMI este deficitul contului curent, care este mare, dar este finantat in intregime autonom." El a mai afirmat si ca spera ca, "in ciuda dogmatismului FMI", expertii institutiei financiare internationale nu vor mai cere Romaniei "masuri de supraprudenta".

Cota unica majorata + reduceri CAS = economie puternic stimulata

Recent, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a declarat ca o cota unica de impozitare mai mare, combinata cu diminuarea contributiilor la asigurarile sociale ar avea un efect favorabil asupra economiei. "Vom avea o presiune uriasa sa revenim asupra cotei unice de impozitare de 16%. E mai rational sa ne gandim la un mix intre o cota de impozit mai ridicata si un nivel al contributiilor la asigurari sociale mai redus. Acesta ar putea avea un efect stimulativ puternic pentru economie", a spus seful AOAR.

Realitatea Romaneasca