Deficitul de cont curent al Bulgariei s-a injumatatit in ianuarie, la 439,7 milioane euro

Vineri, 13 Martie 2009, ora 13:45
1117 citiri
Deficitul de cont curent al Bulgariei s-a injumatatit in ianuarie, la 439,7 milioane euro

Deficitul de cont curent al Bulgariei aproape s-a injumatatit in luna ianuarie, la 439,7 milioane euro, de la 806,8 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care criza financiara a afectat importurile, arata datele publicate vineri de banca centrala, relateaza Reuters.

Raportat la produsul intern brut (PIB), deficitul extern a atins in ianuarie 1,2%, fata de 2,4% din PIB in prima luna din 2008, arata un comunicat al institutiei.

Fondul Monetar International (FMI) si analistii estimeaza ca deficitul extern se va restrange la circa 14-15% din PIB in acest an, de la 24,3% din PIB in 2008, insa a avertizat ca este in continuare un risc major, pentru ca si investitiile straine au inregistrat o scadere semnificativa.

Unii economisti sustin chiar ca dependenta majora a Bulgariei de finantarea straina si datoria externa ridicata ar putea forta statul sa urmeze in acest an exemplul Romaniei, Serbiei, Letoniei si Ungariei si sa solicite ajutor din partea FMI.

Importurile Bulgariei au scazut in ianuarie cu 33,2% fata de aceeasi perioada a anului anterior, la 1,15 miliarde euro.

Exporturile au scazut cu 27,2%, la 811 milioane euro. Investitiile straine directe s-au redus in ianuarie la 206,2 milioane euro, fata de 329,2 milioane euro in ianuarie 2008, si au acoperit 46,9% din deficitul de cont curent.

Cresterea economica exploziva si consumul foarte mare din ultimii ani au fost principalii factori ce au urcat deficitul extern, in contextul in care bulgarii au contractat credite pentru a cumpara televizoare si alte electrocasnice, dupa decenii de austeritate sub regimul comunist, iar companiile au importat tehnologie pentru extinderea productiei.

Bulgaria are una dintre cele mai stricte politici fiscale din Uniunea Europeana, cu excedente bugetare de 3% din PIB, pentru a reduce riscurile externe cauzate de deficitul de cont curent, in conditiile in care regimul de consiliu monetar i-a eliminat, practic, orice marja de manevra prin politica monetara. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit, # FMI, # exporturi, # importuri, # investitii , #stiri FMI