Deficitul de cont curent al Bulgariei s-a adancit la 24,3% din PIB in 2008

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 16:32
1582 citiri
Deficitul de cont curent al Bulgariei s-a adancit la 24,3% din PIB in 2008

Deficitul de cont curent al Bulgariei s-a adancit la 24,3% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru anul trecut, de la 21,8% cu un an inainte, ca urmare a cresterii deficitului comercial, potrivit datelor publicate astazi de banca centrala.

Deficitul, cea mai mare problema economica a Bulgariei, s-a extins la 8,28 miliarde euro (10,59 miliarde dolari) in 2008, de la 6,3 miliarde euro anul anterior, au aratat statisticile publicate de banca centrala a Bulgariei, informeaza NewsIn citand Reuters.

Deficitul face Bulgaria vulnerabila la orice iesiri de valuta, iar unele voci ale analistilor spun ca aceasta ar putea fi urmatoarea tara care sa ceara ajutor de la Fondul Monetar International (FMI) si de la Uniunea Europeana (UE), pentru a-si consolida finantele.

Cresterea economica solida si cererea bazata pe creditare de pe piata interna sunt elementele principale ce alimenteaza deficitul, in conditiile in care bulgarii s-au grabit sa cumpere dupa zeci de ani de austeritate sub comunism, in timp ce firmele au importat echipamente si bunuri pentru investitii, ca sa majoreze productia.

Guvernul socialist si analistii estimeaza ca deficitul extern se va comprima anul acesta, dupa ce importurile si exporturile vor scadea, ca urmare a crizei economice mondiale. Fondul Monetar International estimeaza ca deficitul se va tempera la 15% din PIB.

Deficitul din decembrie a scazut la 802 milioane euro, comparativ cu 940,7 milioane in aceeasi luna din 2007, ca urmare a unui regres al comertului, dupa ce principala piata de exporturi a Bulgariei, Uniunea Europeana, a intrat in recesiune.

#deficit, # bulgaria, # adancire, # pib , #stiri FMI