Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul bugetar, sub limita impusa de FMI

Deficitul bugetar, sub limita impusa de FMI

In primele sase luni, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 11,3 miliarde de lei, adica 2,07% din PIB, sub limita de 12,6 miliarde de lei impusa de FMI, conform Mediafax.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 85 miliarde lei, in urcare cu 9,6% fata de nivelul din anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+31,5%), accize (+27,1%) si venituri din capital (+58,9%), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 4,7% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 1,42%.


Fata de anul precedent, principalul decalaj s-a mentinut la incasarile din venituri nefiscale care s-au micsorat cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 16,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.


Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 96,2 miliarde lei, au inregistrat o usoara crestere, in termeni nominali, cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii cheltuielilor de cofinantare pentru proiecte cu finantare nerambursabila, insa ca pondere in PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale.


Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare majorare fiind la bugetul de stat (21,9%) ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii.


La bugetele locale avansul a fost de 21,4% ca urmare a preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cresterea s-a situat la 14,6%, pe fondul platilor efectuate pentru servicii medicale si medicamente.


Unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, respectiv cheltuielile de personal (-18,9%), subventii (-18,6%) si asistenta sociala (-2,4%).


Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,9% fata de primele sase luni ale anului 2010.


Totodata, cheltuielile cu dobanzile au urcat cu 29,3%, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.


Costurile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sase luni in suma de 14,86 miliarde lei, fata de 11,67 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.


Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1066 ori
Citeste mai multe despredeficit bugetar fmi acord fmi buget stat