Deficitul bugetar s-a adancit in S1 la 18,07 miliarde lei

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 12:23
820 citiri
Deficitul bugetar s-a adancit in S1 la 18,07 miliarde lei

Executia bugetului general consolidat pe primele sase luni ale acestui s-a incheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde lei (4,36 miliarde euro), sub limita tintei de deficit de 18,2 mld. lei prevazuta in Scrisoarea suplimentara la Aranjamentul Stand-by incheiat cu FMI, a anuntat miercuri MFP, potrivit NewsIn.

Conform datelor provizorii, veniturile estimate la bugetul general consolidat au insumat 77,2 miliarde lei, cu 0,1% mai reduse ca in perioada similara din 2009.

"La veniturile fiscale s-au inregistrat cresteri, in principal la taxa pe valoare adaugata (TVA) unde incasarile inregistrate la 30 iunie 2010 au crescut la -3,7%, fata de procentul de -7,8% inregistrat la sfarsitul lunii mai, precum si la impozitul pe venit unde colectarile au crescut in luna iunie la -4,8% fata de procentul de -6,4% inregistrat in luna mai", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

La accize, incasarile sunt cu 1,5% mai mari fata de cele din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a cresterii nivelului de taxare aplicat de la 1 ianuarie 2010. S-au inregistrat cresteri si la incasarile din venituri nefiscale, cu 1,422 miliarde lei, "ca urmare a incasarii dividendelor de la operatorii economici cu capital de stat, precum si a varsamintelor din profitul net al BNR".

Sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana au crescut, de asemenea, cu 921 milioane lei.

Cheltuielile estimate ale bugetului general consolidat, de 95,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In schimb, cheltuielile de personal sunt cu 4,5% mai mici decat in aceeasi perioada a anului precedent, iar la cele cu bunuri si servicii reducerea este de 1,7%, potrivit datelor MFP.

"La celelate tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent, acestea fiind justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarea imprumuturilor pentru acoperirea acestora.

In cazul cheltuielilor cu dobanzi se inregistreaza o crestere de +21,6%.

Efortul bugetar aferent programelor cu finantare UE a crescut cu +132,6%, iar cheltuielile aferente finantarilor din imprumuturi externe au crescut cu +28,5%", se mai arata in comunicat.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au insumat 11,7 miliarde lei, reprezentand 12,2% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bugetar, #cheltuieli, #deficit, #fmi, #tinta , #stiri FMI