Deficitul bugetar, 1 miliard de lei in august

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 12:08
870 citiri
Deficitul bugetar, 1 miliard de lei in august

Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 20,9 de miliarde de lei dupa primele opt luni ale anului, echivalentul a 4,1% din PIB, dupa ce a urcat in august cu aproape un miliard de lei, au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Finantelor Publice.

Deficitul a fost rezultatul unor venituri de 106,25 miliarde de lei, echivalentul a 20,8% din PIB, si al unor venituri de 127,16 miliarde de lei, respectiv 24,9% din PIB, au mentionat sursele.

Deficitul bugetar a fost calculat la un PIB nominal estimat pentru finele acestui an de 511,58 miliarde de lei. 

Veniturile au urcat in august cu 13,8%, de la 93,3 miliarde lei in primele sapte luni, in timp ce cheltuielile bugetare au crescut cu 12,2%, de la 113,3 miliarde de lei. 

La prima rectificare bugetara din acest an, operata la jumatatea lunii august, Guvernul a estimat in scadere veniturile la bugetul consolidat cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuari de incasari fiind la impozitul pe venit, accize si impozitul pe profit, Executivul bazandu-se pe resurse suplimentare din cresterea TVA.

Cheltuielile pe acest an ale bugetului asigurarilor pentru somaj au fost majorate cu 1,1 miliarde lei la rectificarea bugetara, Guvernul anticipand pentru perioada urmatoare o reducere a numarului de salariati fata de prognoza utilizata la constructia initiala a bugetului.

Pentru intregul an Executivul estimeaza o reducere in termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7-1,9%, comparativ cu cresterea de 1,3% avuta in vedere la fundamentarea bugetului initial, si un deficit bugetar de 6,8%, tinta fiind inclusa si in acordul cu FMI.

Autoritatile romane vizeaza reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB anul viitor si la sub 3% din PIB in 2012.

#deficit, #bugetar, #miliard, #pib , #stiri FMI